Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Autoritățile au venit cu mesaje de ziua lui Eminescu și Ziua Națională a Culturii

© Facebook / Noua GenerațieBustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chișinău
Bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Chișinău - Sputnik Moldova, 1920, 15.01.2022
Abonare
Mai mulți oficiali din țară au depus flori în această dimineață la bustului lui Mihai Eminescu, de pe Aleea Clasicilor. În data de 15 ianuarie în Republica Moldova este marcată Ziua Națională a Culturii.
CHIȘINĂU, 15 ian - Sputnik. Președintele țării, Maia Sandu, președintele Parlamentului, Igor Grosu, premierul Natalia Gavriliță și primarul Chișinăului Ion Ceban au depus în dimineața zilei de astăzi flori la bustul lui Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Parcul Ștefan cel Mare, cu prilejul Zilei Naționale a Culturii.
Președintele țării a venit cu un mesaj de felicitare cu prilejul Zilei Naționale a Culturii. Șeful statului a acordat mai multor oameni de cultură din țara noastră Medalia „Mihai Eminescu” și diverse titluri onorifice. De asemenea, pentru păstrarea și perpetuarea tradițiilor și culturii găgăuze, titlul de „Colectiv Artistic Emerit” i-a fost conferit Ansamblului de cântece și dansuri populare „Diuz-Ava” din orașul Comrat.
”Ziua Națională a Culturii, Ziua nașterii lui Mihai Eminescu, este ziua pe care ar trebui să o sărbătorim, prin muncă, efort, talent, curaj și dăruire, întregul an. Nu există doar o zi a culturii, există cultura fiecărei zile, cultura fiecărui gest, a fiecărui gând, a fiecărui act și a fiecărui moment trăit” a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.
Printre primii care au depus flori la bustul scriitorilor de pe Aleea Clasicilor din Capitală a fost ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
”Sărbătoarea de astăzi reprezintă un act de recunoaştere a rolului culturii în edificarea unei societăţi și ne oferă ocazia să cinstim creatorii. Cultura unui popor reprezintă simbolul identităţii sale și este o sursă inestimabilă pentru dezvoltarea societăţii, pentru consolidarea sentimentului demnităţii naţionale”, a declarat Sergiu Prodan.
Ministrul Culturii a mai specificat că, din păcate, astăzi starea culturii în țara noastră, în mare parte, ar putea fi determinată printr-un cuvânt, și anume lipsuri.
Lipsesc multe: un buget mai mare pentru instituțiile culturale, pentru salariile oamenilor care muncesc în domeniu, pentru producția cinematografică, pentru cărți, pentru proiecte culturale, pentru casele de cultură aflate în dificultate, multe dintre ele în paragină, pentru păstrarea și restaurarea patrimoniului, lipsesc cu desăvârșire specialiștii în administrația culturală, a concretizat ministrul.
”Și totuși, trebuie să înțelegem, că nu bunăstarea unei societăți dă naștere culturii, ci anume cultura societății poate da naștere bunăstării. Tocmai de aceea, Cultura trebuiesă devină o prioritate pentru toți”, a sibliniat Prodan.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a adus un omagiu oamenilor de cultură care ne-au părăsit în 2021. Oficialul a scris pe rețelele de socializare că este o mare pierdere pentru cultura noastră trecerea la cele veșnice a scriitorul Nicolae Dabija, pictoriței Valentina Rusu-Ciobanu, a artistului Iurie Sadovnic și alții.
Și primarul general al Capitalei, Ion Ceban, a depus astăzi flori la monumentul poetului, Mihai Eminescu din scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu”, dar și la bustul scriitorului de pe Aleea Clasicilor.

”În primul rând felicitări tuturor oamenilor, oaspeților Capitalei, care sărbătoresc astăzi Ziua Culturii și să aducem un omagiu geniului literaturii”, a spus Ceban.

Ziua Națională a Culturii este marcată în țara noastră din 2012 și are drept scop promovarea culturii, artei, și efortului academic.
Fluxul de știri
0