Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Benzina a ajuns la un preț istoric: ANRE a anunțat principalele rate de referință

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaBenzinărie
Benzinărie - Sputnik Moldova, 1920, 14.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
ANRE a publicat noile prețuri plafon la carburanți pentru următoarele zile. Benzina a ajuns la un preț istoric de 22 de lei per litru.
CHIȘINĂU, 14 ian – Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri plafon la carburanți. Astfel, în weekend, benzina și motorina s-ar putea scumpi.
Din data de 2 septembrie ANRE a început să stabilească iarăși prețurile maxime de vânzare cu amănuntul a carburanților, iar de atunci prețurile variază de la o zi la alta.

Prețul plafon ANRE pentru benzină și motorină - 15 ianuarie

Prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 este de 22 de lei pentru un litru, cu șapte bani mai mare față de ziua de 14 ianuarie. Prețul la motorină va crește cu 13 bani și va ajunge la 18 lei și 84 de bani. Aceste prețuri plafon vor fi în vigoare până luni.
De menționat că produsele petroliere s-au scumpit pe parcursul lunilor septembrie - octombrie din anul trecut. Însă pe parcursul lunii noiembrie s-a atestat o scădere ușoară a prețurilor la combustibil. Din luna decembrie și până în prezent s-a atestat o creștere constantă.

ANRE explică de ce cresc prețurile la produsele petroliere

Creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul an se datorează în mare parte faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova.
În acest context, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică menționează că au fost majorate gradual cotele accizelor pentru o perioadă de 3 ani, respectiv pentru anii 2021 – 2023, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare. În rezultat, din 1 ianuarie 2022 acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 586 de lei și pentru o tonă de motorină cu 237 de lei, care în consecință se reflectă în prețul final la pompă în mărime de plus 54 bani per litru la benzina COR 95 și 25 bani per litru la motorină.
Fluxul de știri
0