Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu deschide parantezele: Cum se formează prețul la gaz - formula agreată cu Gazprom

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 13.01.2022
Abonare
Vicepremierul Andrei Spînu a dezvăluit detalii despre formula de formare a prețului la gaz, care a fost agreată cu concernul rus Gazprom.
CHIȘINĂU, 13 ian - Sputnik. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu a precizat că nu poate divulga formula completă de formare a prețului la gaz, din motive de confidențialitate. Totuși, el a dezvăluit că 70% din preț se formează în baza prețului petrolului, iar 30% - în baza cotațiilor de piață la gaz
„Prețul la coșul de petrol la începutul lunii noiembrie pentru trimestrul I al anului 2022 era de aproximativ 270 USD. Front Month Index la început de luna noiembrie era de aproximativ 920 USD pentru mia de metri cubi. Aplicăm aceste prețuri:
1.
70% din 270 = 189 USD
2.
30% din 920 = 276 USD
3.
189 USD + 276 USD = 465 USD prețul de achiziție a gazului”, a explicat Spînu cum s-a format prețul de achiziție a gazului în luna noiembrie.
Pe 29 octombrie, Moldovagaz și Gazprom au prelungit cu 5 ani contractul anterior cu concernul rus. Părțile au ajuns la un acord principial privind formula de preț, auditarea datoriei formate în cadrul companiei Moldovagaz și necesitatea unor negocieri ulterioare pentru a stabili un calendar de achitare a plăților restante. Doar că formula de formare a prețului nu a fost dezvăluită până acum.
Luni Moldovagaz a anunțat că plătește în luna ianuarie 646 de dolari pentru mia de metri cubi de gaz livrat de Gazprom.
Prețul s-a majorat cu aproape 200 de dolari - în decembrie o mie de metri cubi a costat 450 de dolari.
Fluxul de știri
0