Микрофон в студии радио Sputnik - Sputnik Moldova, 1920
Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Yakov Kedmi: România trebuie să accepte că Moldova este o țară independentă

Yakov Kedmi - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Fostul șef al serviciilor speciale israeliene, Yakov Kedmi, și-a împărtășit opinia cu privire la Republica Moldova în calitate de țară în care se împart sferele de influență.
CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Yakov Kedmi a declarat într-un interviu pentru Sputnik Moldova că țara noastră stă în fața unei dileme nerezolvate nici după 30 de ani de la proclamarea independenței.

„Moldovenii trebuie să decidă cine sunt - un popor separat de cel român? Dacă vor decide că ei sunt parte a României, a poporului românesc, atunci răspunsul este unu. Dacă vor decide altfel, că doresc ca Moldova să fie independentă, atunci răspunsul este altul. Toate aceste probleme au rămas nerezolvate. (...) Țările vecine, în primul rând România, trebuie să accepte că Moldova este o țară independentă”, a declarat fostul șef al serviciilor speciale ale Israelului.

Yakov Kedmi nu exclude că, în rezultatul negocierilor dintre Rusia și SUA, bazele militare americane vor părăsi România.
„Rusia vorbește despre România mai mult decât despre Ucraina și cere retragerea NATO din România. (...) Asta va slăbi puterea română și pe acei care încercau să convingă poporul român că prezența bazelor militare americane pe teritoriul României tocmai că întăresc acest stat. Dacă americanii vor pleca din România, mai ales dacă vor pleca cu capul plecat în rezultatul acțiunilor militare ale Rusiei, asta și mai mult va slăbi România și mișcările pro-românești”, a spus fostul șef al serviciilor speciale israeliene.
La mijlocul lunii decembrie a anului trecut Rusia a transmis Washingtonului și aliaților săi proiectele de acorduri cu Statele Unite și proiectele de înțelegeri cu statele membre NATO, care includ, printre altele, prevederi privind garanțiile reciproce de securitate în Europa, nedesfășurarea de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în zona de acces reciproc și renunțarea la extinderea în continuare a Alianței Nord-Atlantice, inclusiv în fostele republici ale URSS.
După cum a declarat viceministrul rus de externe Serghei Reabkov, în lipsa unei reacții, este posibilă o nouă rundă de confruntare. Încă până la demararea negocierilor, SUA au declarat că unele dintre propunerile făcute de partea rusă sunt inacceptabile pentru americani.
Steagurile UE și SUA - Sputnik Moldova, 1920, 07.12.2021
Internațional
SUA încearcă să convingă UE și NATO că Rusia vrea să invadeze Ucraina
Moscova a subliniat că proiectul nu poartă un caracter ultimativ, doar că Rusia nu va face cedări unilaterale, mai ales sub presiune. În acest context, Reabkov nu a exclus că dialogul ar putea dura doar până la prima întrevedere și nu va avea rost ca negocierile să continuă, dar asta va însemna o nouă rundă de confruntări.
Pe 9 și 10 ianuarie, Rusia și Statele Unite au avut consultări la Geneva cu privire la propunerile Moscovei referitor la garanțiile de securitate. Apoi la Bruxelles va avea loc o reuniune a Consiliului Rusia-NATO, iar la Viena - consultări la platforma Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).
Fluxul de știri
0