Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cine este noul ambasador al Federației Ruse

© Photo : PUBLIC DOMAINLilian Darii
Lilian Darii - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Abonare
În cadrul ședinței de miercuri a Guvernului, miniștrii au votat pentru numirea lui Lilian Darii în funcția de ambasador al Federației Ruse. Vezi ce funcții a mai ocupat diplomatul.
CHIȘINĂU, 12 ian - Sputnik. Lilian Darii este diplomat de carieră, cu o vechime de muncă în domeniu de peste 20 de ani. A absolvit facultatea de Relații Internaționale și a făcut studii de doctorat la Institutul de Filosofie, Sociologie și Drept la Academia de Științe a Moldovei.
Darii și-a început activitatea la Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova la sfârșitul anilor 90. Diplomatul are experiență de lucru în Rusia. În perioada anilor 2000 - 2001 a fost membru al grupului de asistență OSCE în Cecenia. A deținut funcția de șef al Departamentului de cooperare multilaterală din cadrul ministerului, apoi a deținut postul de viceministru de externe.
În perioada 2017 - 2018 a fost ambasador cu misiuni speciale, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. În 2018 a fost numit ambasador în Regatul Belgiei și Marele Ducat de Luxemburg, precum și în calitate de șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO.
Experiența profesională a diplomatului mai include activitatea în cadrul Centrului OSCE din Bişkek, Republica Kârgâză.
Amintim că, la sfârșitul lunii noiembrie, Moldova a trimis la Moscova solicitarea pentru acreditarea unui nou ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă.
Asta după ce în luna august Vladimir Golovatiuc a fost rechemat și demis din funcția de șef al misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Federația Rusă. Vladimir Golovatiuc ar fi fost implicat într-un scandal sexual. Acesta este învinuit de o angajată a Ambasadei Republicii Moldova la Moscova de hărțuire sexuală.
Inspectoratul General pentru Situații de Urgență - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Societate
După 15 ani, șeful IGSU, Mihail Harabagiu, și-a dat demisia: Cine vine în locul lui
Fluxul de știri
0