Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Extinderea în continuare a NATO se va solda cu riscuri grave – viceministru rus de Externe

NATO - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul adjunct de externe Grushko: extinderea în continuare a NATO comportă riscuri grave.
CHIȘINĂU, 12 ian – Sputnik. Extinderea în continuare a NATO compostă riscuri care vor cântări mai greu decât această extindere, a declarat șeful adjunct al Ministerului rus de Externe Aleksandr Grușko.
„Noi pornim de asemenea de la faptul că interesele raționale de consolidare a securității europene necesită o înțelegere clară a faptului că extinderea în continuare a alianței comportă riscuri care vor cântări mai greu decât orice decizie cu privire la extinderea de mai departe”, a spus el la un briefing în urma negocierilor Rusiei cu NATO.
Grușko a subliniat totodată că extinderea NATO nu soluționează niciun fel de probleme din domeniul securității și nu șterge liniile de separare.
Pe 12 ianuarie, la Bruxelles s-a desfășurat prima ședință din ultimii doi ani a Consiliului Rusia-NATO. Negocierile au durat mai bine de patru ore.
Delegația Rusiei la întâlnire este reprezentată de ministrul adjunct de externe Aleksandr Grușko și ministrul adjunct al apărării Aleksandr Fomin, care au participat la discuțiile de la Geneva. Din partea NATO sunt prezenți secretarul general al blocului, Jens Stoltenberg, și reprezentanți ai treizeci de țări aliate. Evenimentul a constituit o continuare a negocierilor cu Statele Unite privind garanțiile de securitate, care au avut loc în perioada 9-10 ianuarie în Elveția.
Consultări în aceeași problemă sunt programate și mâine, pe platforma de la Viena a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.
La sfârșitul anului 2021, Rusia a publicat proiectele de acorduri cu SUA și înțelegeri cu NATO privind garanțiile de securitate. Moscova solicită între altele de la partenerii săi occidentali garanții privind renunțarea la extinderea în continuare a NATO spre est, aderarea la bloc a Ucrainei și la crearea de baze militare în țările post-sovietice.
NATO - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Politică
Relațiile dintre Rusia și NATO sunt la un nivel critic – Ministerul rus al Apărării
Consiliul Rusia-NATO a fost creat în 2002 ca platformă pentru dezvoltarea coordonării. După 2008, activitatea a fost ”înghețată, în 2014 relațiile au devenit și mai tensionate. O înrăutățire definitivă a interacțiunii a avut loc în octombrie anul trecut, când NATO a revocat acreditările a opt diplomați ruși. Drept răspuns, Moscova a decis să suspende activitatea misiunii permanente la sediul NATO din Belgia și să închidă misiunea de comunicații militare și biroul de informare al blocului de la Moscova.
Fluxul de știri
0