Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Când va fi ales noul șef al Parlamentului European

© AFP 2022 / SEBASTIEN BOZONЕвропарламент в Брюсселе
Европарламент в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Alegerea noului șef al Parlamentului European în locul lui David Sassoli, care a murit pe 11 ianuarie, va avea loc pe 18 ianuarie
Alegerile pentru noul șef al Parlamentului European sunt programate pentru 18 ianuarie, iar deocamdată atribuțiile președintelui vor trece pe seama prim-vicepreședintelui Robert Metsola, potrivit unui comunicat publicat de serviciul de presă al parlamentului.
Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a murit la vârsta de 66 de ani, marți seară, la Centrul Oncologic din orașul italian Aviano, unde a fost internat la sfârșitul lunii decembrie din cauza unei complicații grave asociate cu disfuncția sistemului imunitar.
„Conform actualului statut al Parlamentului European, primul adjunct al șefului instituției va acționa temporar ca președinte până la alegerea unui nou președinte. Așa cum se propunea inițial înainte de moartea subită a lui Sassoli, alegerea unui nou președinte al PE pentru un al doilea mandat va avea loc pe 18 ianuarie în cadrul unei sesiuni plenare la Strasbourg”, se indică în document.
Anterior, presa a scris că Sassoli, din cauza problemelor de sănătate, nu planifica să participe la alegerile pentru Președintele Parlamentului European, programate pentru ianuarie anul curent. Partidul Popular European (PPE), cea mai mare fracțiune din Parlamentul European, a anunțat că și-a ales candidatul pentru postul de speaker. Singurul candidat al PPE va fi actualul vicepreședinte al Maltei, Roberta Metsola. Ea ar putea deveni prima femeie președinte a Parlamentului European din 1999.
David Sassoli a fost ales la începutul lunii iulie 2019. El a fost nominalizat de Partidul Social Democrat S&D și a fost ales cu majoritate de voturi în al doilea tur de scrutin.
Горная дорога в Сюникской области Армении - Sputnik Moldova, 1920, 12.01.2022
Internațional
OSCE a chemat Azerbaidjanul și Armenia să înceapă un dialog constructiv
Președintele PE este ales la fiecare 2,5 ani. Alegerea unui spicher poate include până la patru runde. În cazul turului al patrulea, acesta este ales cu majoritatea de voturi dintre cei doi candidați care au obținut majoritatea în turul al treilea. Președintele PE se poate afla în funcție mai mult de un termen. Președintele PE conduce activitățile parlamentului, prezidează sesiunile plenare, reprezintă parlamentul la nivel internațional. Șeful PE are 14 vicepreședinți aleși într-un singur tur.
Următoarele alegeri pentru Parlamentul European vor avea loc în 2024.
Fluxul de știri
0