Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Rusia și China au stabilit un nou record istoric

© Sputnik / Sergey Guneev / Accesați arhiva multimediaimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Abonare
Comerțul dintre cea mai mare țară din lume, Rusia, și cea mai populată, China, a atins un nou record în ciuda pandemiei.
BUCUREŞTI, 11 ian – Sputnik, Doina Crainic. În ciuda faptului că relațiile personale și logistica au fost perturbate de pandemia de Covid-19, cifra de afaceri comercială comună a Rusiei și Chinei în 2021 a depășit nivelurile dinainte de pandemie și a doborât recorduri, a dezvăluit reprezentantul comercial al Moscovei la Beijing.
Într-un interviu pentru RIA Novosti, publicat luni, Aleksei Dakhnovski, reprezentantul comercial al Moscovei la Beijing, a spus că, potrivit statisticilor din China, volumul comerțului reciproc a depășit deja 130 de miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut, estimând că totalul va fi probabil mai mare de 140 de miliarde de dolari.
Potrivit lui Dakhnovski, cauza este creșterea prețurilor la energie și la metalele neferoase, precum și creşterea numărului de transporturi de cărbune către vecinul estic.
Acesta a mai menționat că maximul istoric anterior a fost atins în 2019, când cifra de afaceri comercială bilaterală se apropiase de 111 miliarde de dolari.
„Sperăm că în 2022, dacă pandemia se va diminua, vom atinge un nou record. Dacă tendințele actuale se menţin, ar trebui să atingem nivelul țintă de 200 de miliarde de dolari stabilit de liderii celor două țări până în 2024”, a precizat Dakhnovski, citat de RT.
Алексея Миллера и  Андрей Спыну - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Economie
Spînu: Guvernul îi solicită Gazpromului o amânare a plății în avans pentru gazul livrat
Comentariile reprezentantului comercial vin în contextul în care Moscova și Beijingul apreciază dezvoltarea relațiile lor pe fondul relaţiilor tot mai tensionate cu Occidentul. Într-un mesaj de Anul Nou către omologul său rus, președintele chinez Xi Jinping a menţionat că în anul tocmai încheiat „volumul comerțului bilateral a atins noi cote, iar proiecte strategice majore [comune] în domeniile energiei, spațiului... au avansat” între cele două state.
De asemenea, adresându-se jurnaliştilor în cadrul conferinţei anuale de presă, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că cele două state „au relaţii bune de încredere, iar acest lucru ne ajută să construim şi legături bune de afaceri”. Putin a adăugat că cele două ţări dezvoltă împreună anumite arme de înaltă tehnologie.
La sfârșitul lunii noiembrie, Igor Sechin, șeful gigantului petrolier de stat rus Rosneft, a declarat că Moscova și Beijingul „au obținut un succes istoric în ceea ce priveşte dezvoltarea unei cooperări ample și consolidarea relaţiilor în mai multe domenii, iar industria creează baza pentru dezvoltarea în continuare a comerțului”.
Fluxul de știri
0