Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce spune Spînu despre solicitarea de a majora tariful la curentul electric cu 85 la sută

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 11.01.2022
Abonare
Vicepremierul Andrei Spînu a fost rugat de jurnaliști, în cadrul conferinței de presă susținute astăzi, să comenteze solicitarea Premier Energy de a majora tariful la curentul electric cu 85%.
CHIȘINĂU, 11 ian - Sputnik. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că a avut anterior o discuție cu reprezentanții Premier Energy și că le-a sugerat să solicite majorarea tarifului la curent abia după ce va fi încheiat un nou contract de furnizare a energiei electrice cu Centrala de la Cuciurgan în luna martie.
„Premier Energy a argumentat prin devierile negative care se acumulează în această perioadă. (...) Cred că Premier Energy ar putea să găsească și alte soluții pentru a depăși această situație de câteva luni și a reveni la creșterea tarifului în luna aprilie, atunci când inclusiv pentru cetățeni factura la gaz scade, pentru că se consumă mai puțin și presiunea de preț va fi mult mai mică”, a declarat ministrul.
Declarația a fost făcută în condițiile în care ieri Premier Energy a solicitat majorarea tarifului la energia electrică pentru consumatorii casnici de la 1,51 lei/kWh până la 2,79 lei.
„Despre decizia Premier Energy de a solicita acest tarif am aflat și noi în calitate de Guvern de la ANRE, atunci când această solicitare a fost trimisă oficial. Acum așteptăm ANRE să ia o decizie, știm că are și un spațiu de timp în care vor analiza acest demers al Premier Energy și în funcție de asta deja vom vedea cum acționăm”, a precizat Spînu.
Motivul invocat de Premier Energy pentru majorarea cu 85% a tarifului la curent este că prețul de furnizare a energiei electrice aprobat recent de furnizorul central ”Energocom” a crescut la 242 bani/kWh pentru perioada noiembrie-decembrie 2021 și 229 bani/kWh din 1 ianuarie 2022, sau cu 96% și respectiv 86% în raport cu prețul în vigoare până la sfârșitul lunii octombrie 2021.
”Noile prețuri aprobate pentru furnizorul central duc la creșterea respectivă a costurilor de procurare a energiei de circa 500 milioane de lei în perioada noiembrie 2021 - martie 2022(circa 100 de milioane de lei pe lună) ceea ce pune întreprinderea Premier Energy în imposibilitatea onorării obligațiilor de plată pentru energia electrică procurată”, este menționat în solicitarea Premier Energy.
Încă un motiv pentru care Premier Energy cere majorarea tarifului este faptul că s-a mărit prețul de tranzacționare a energiei electrice pe piața din Ucraina cu 100% din luna septembrie.
Fluxul de știri
0