Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Summit-ul extraordinar al OTSC începe astăzi, la ora 09:00

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета
Президент РФ В. Путин принимает участие в заседании Высшего Евразийского экономического совета - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Abonare
Purtătorul de cuvânt al președintelui Kazahstanului a anunțat că summit-ul extraordinar al OTSC începe astăzi la ora 09:00, 10:00 după ora Moscovei.
CHIȘINĂU, 10 ian - Sputnik. O sesiune extraordinară a Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC va începe luni, la ora 10.00, ora Moscovei (09:00 – ora Chișinăului – n.n.), a anunțat purtătorul de cuvânt al liderului kazah, Berik Uali.
„Astăzi, la ora 13:00, ora Nur-Sultan (10:00, ora Moscovei), președintele Kassim-Jomart Tokaev va participa la o sesiune extraordinară a Consiliului de Securitate Colectivă al OTSC, convocată la inițiativa părții kazahe”, a scris el pe Instagram, fiind citat de RIA Novosti.
Totodată, el a adăugat că întâlnirea va fi transmisă în direct pe postul național de televiziune „Habar 24”.
Din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă fac parte Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia, Tadjikistan.
Amintim că duminică adjunctul ministrului Apărării al Kazahstanului, general-locotenentul Sultan Gamaletdinov, le-a mulțumit ofițerilor și soldaților din forțele de menținere a păcii colective ale OTSC, care au fost dislocate în această țară pe perioada protestelor de masă, pentru ajutorul acordat poporului Kazahstanului.
"Vreau să le mulțumesc comandamentului și trupei forțelor colective de menținere a păcii a OTSC pentru ajutorul frățesc acordat poporului kazah, a declarat Gamaletdinov în cadrul unei briefing ținut în comun cu comandantul forțelor de menținere a păcii ale OTSC", Andrei Serdiukov.
El a menționat că situați din Kazahstan se stabilizează și se află sub controlul autorităților.
“Trupele de menținere a păcii au instituit paza celor mai importante obiective, ceea ce ne-a permis nouă să ne eliberăm o parte importantă a propriilor forțe și mijloace ale organelor de drept și ale Armatei, care au fost aruncate în lupta cu teroriștii”, a menționat șeful adjunct al Ministerului Apărării al Kazahstanului.
El a anunțat de asemenea că operațiunea antiterorist din Kazahstan va continua până la nimicirea totală a teroriștilor și restabilirea ordinii în țară.
“În prezent, pe teritoriul Republicii Kazahstan continuă desfășurarea operațiunii antiteroriste. Ea va continua până la nimicirea totală a teroriștilor și restabilirea ordinii în Republica Kazahstan”, a conchis general-locotenentul Sultan Gamaletdinov, transmite RIA Novosti.

Câte persoane au decedat în urma revoltelor din Kazahstan

Precizăm că peste 160 de persoane au decedat în Kazahstan în timpul dezordinilor din stradă, transmite Sputnik Kazahstan.
“În timpul dezordinilor din Kazahstan au decedat 164 persoane”, se menționează într-o postare a agenției în Telegram.
Cele mai multe victime sunt înregistrate în Almatî – 103 persoane.
Precizăm că președintele Kazahstanului Kassîm-Jomart Tokaev a declarat data de 10 ianuarie - zi de doliu național, în legătură cu numeroasele victime în timpul evenimentelor recente din Kazahstan.
Amintim că acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini. Ministerul kazah al Energeticii a explicat că de la 1 ianuarie costul său a început să se formeze la tranzacțiile bursei electronice în baza cererii și ofertei.
Pe 4 ianuarie, autoritățile au anunțat că sunt pregătite să îndeplinească principala revendicări ale protestatarilor - reducerea prețului gazelor. În pofida acestui fapt, protestele au început în alte orașe. În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni.
Fluxul de știri
0