Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Rusia a evacuat din Kazahstan cetățeni ai Ungariei și Austriei

© Sputnik / Григорий Сысоев / Accesați arhiva multimediaEvacuarea cetățenilor ruși din Kazahstan
Evacuarea cetățenilor ruși din Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Rusia a organizat zboruri de evacuare, datorită cărora mai mulți diplomați din Ungaria și Austria au putut părăsi Kazahstanul.
CHIŞINĂU, 10 ian - Sputnik. Mai mulți angajați ai misiunilor diplomatice - șase cetățeni ai Ungariei și cinci cetățeni ai Austriei - au putut să părăsească Almatî cu zborurile de evacuare organizate de partea rusă. Despre aceasta relatează RIA Novosti, cu referire la consulul-consilier al Consulatului General al Rusiei la Almatî, Vladimir Malîșev.
„Astăzi au zburat șase cetățeni ai Ungariei și cinci ai Austriei”, i-a declarat el agenției de presă.
În afară de aceasta, potrivit informațiilor sale, a continuat evacuarea rușilor, a cetățenilor Belarusului și Kazahstanului care au permis de ședere în Federația Rusă sau care studiază în Rusia.
Vladimir Putin - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Rusia
Putin: În Kazahstan au fost folosite tehnologiile Maidanului din Kiev

Dezordinile în Kazahstan

Acțiunile de protest în Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Zanaozen și Aktau, care sunt situate în regiunea producătoare de petrol Mangistau, au ieșit pe străzi pentru a protesta împotriva dublării prețului gazului petrolier lichefiat, care este folosit în calitate de combustibil pentru mașini. Ulterior, revoltele s-au extins în întreaga țară, inclusiv în Almatî, vechea capitală și unul dintre cele mai mari orașe ale țării: acolo au început jafurile și atacurile asupra instituțiilor de stat.
Drept răspuns, autoritățile au declarat stare de urgență în întreaga țară până pe 19 ianuarie și au lansat o operațiune contrateroristă. Potrivit ONU, aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite în timpul protestelor din Kazahstan. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al țării, 17 angajați ai forțelor de ordine au fost uciși.
În dimineața zilei de 5 ianuarie, președintele țării Tokaev a demis guvernul și a dispus introducerea reglementării de stat a prețurilor la gazul lichefiat și la benzină, pentru o perioadă de șase luni. El a preluat, de asemenea, funcția de șef al Consiliului de Securitate. La ședința Consiliului de Securitate, Tokaev a caracterizat situația din Kazahstan drept subminare a integrității statului și a informat că a cerut ajutor OTSC „pentru a depăși amenințarea teroristă”. Consiliul de Securitate Colectivă al organizației a decis să trimită forțe de menținere a păcii în Kazahstan, care vor rămâne acolo pentru o perioadă limitată.
Tokaev a declarat pe 7 ianuarie că teroriștii, inclusiv cei sosiţi din străinătate, continuat să opună rezistență şi a promis să-i nimicească pe cei care nu vor depune armele. În afară de aceasta, președintele a menționat că au fost auzite toate revendicările cetățenilor, exprimate în forme pașnice.
Pe 8 ianuarie, Tokayev a desfășurat o ședință a staff-ului operativ și a dispus să fie restabilite toate instalațiile și infrastructura care a avut de suferit în urma atacurilor teroriste.
Мужчина проходит мимо полицейского участка, разрушенного во время беспорядков в Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 10.01.2022
Galerie foto
Urmările dezordinilor din Kazahstan
Fluxul de știri
0