Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

UE cere Kazahstanului să respecte dreptul la proteste pașnice

Alma-Atî - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Abonare
Uniunea Europeană cere autorităților kazahe să respecte dreptul la manifestații pașnice și să asigure libertatea de acces la informații.
BUCUREȘTI, 5 ian – Sputnik. UE îndeamnă toate părțile din Kazahstan să evite escaladarea situației și violența, se spune într-o declarație a purtătorului de cuvânt al diplomației europene.
“Îndemnăm toate părțile să dea dovadă de responsabilitate, să se abțină de la acțiuni care ar putea duce la o escaladare a violenței”, se menționează în document.
În afară de aceasta, UE îndeamnă autoritățile kazahe să respecte dreptul la un protest pașnic, însă demonstranții nu trebuie să recurgă la violență.
“Recunoscând dreptul la întruniri pașnice, Uniunea Europeană speră că acestea se vor desfășura fără violență, fără îndemnuri la violență. De asemenea, UE îndeamnă autoritățile să respecte dreptul fundamental la proteste pașnice și să aplice proporțional forța în cazul necesității de asigura securitatea și să respecte angajamentele internaționale”, se spune în document.
De asemenea, UE speră că autoritățile Kazahstanului vor respecta libertatea presei și dreptul de acces la informație, inclusive prin internet, se spune în declarația diplomației europene.
“Kazahstan este un partener important al Uniunii Europene... Mizăm pe respectarea de către Kazahstan a angajamentelor, inclusiv a celor legate de libertatea presei, a acces la informație în internet și offline”, menționează documentul.
Aleksandr Lukașenko - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Rusia
Lukașenko a discutat cu Putin și Tokayev despre situația din Kazahstan
Fluxul de știri
0