Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stare de urgență în Almatî: Au loc proteste în masă, iar guvernul a fost demis

© REUTERS / PAVEL MIKHEYEVProteste în Kazahstan
Proteste în Kazahstan - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Abonare
Decizia președintelui Kazahstanului a fost luată în urma amplelor proteste care se desfășoară în țară.
CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a decretat stare de urgență în regiunea Almatî până în data de 19 ianuarie. Decretul a fost publicat azi pe site-ul președinției, transmite RIA Novosti.
În primele zile din 2022 au început a protesta locuitorii din orașele Zhanaozen şi Aktau, localități aflate într-o regiune din vestul țării, care este specializată în extracția petrolului.
Oamenii au manifestat împotriva majorării de două ori a prețului la gazul petrolier lichefiat.
Ulterior, Guvernul a agreat micșorarea prețurilor, însă protestele nu au contenit, ci s-au extins și în alte orașe. În fosta capitală a țării și cel mai mare oraș al Kazahstanului, Almatî, în seara zilei de 4 ianuarie și în noaptea de 5 ianuarie protestatarii s-au confruntat cu forțele de ordine, iar polițiștii au folosit gaze lacrimogene și grenade paralizante.

„În legătură cu amenințarea gravă și imediată la adresa siguranței cetățenilor, pentru a asigura siguranța publică, a restabili ordinea publică, a proteja drepturile și libertățile cetățenilor, să fie introdusă stare de urgență în provincia Almatî pentru perioada 5 ianuarie 2022, ora 12.30... până la 00:00, 19 ianuarie 2022 (din 5 ianuarie ora 9:30 până în data de 18 ianuarie ora 21:00, după ora Moscovei)”, se menționează în textul decretului.

Documentul prevede că în timpul stării de urgență este interzisă circulația pe străzi între orele 23:00 și 7:00. Totodată, pe perioada stării de urgență a fost numit drept comandat al regiunii șeful departamentului de poliție al provinciei Almatî, Serik Kudebayev.
Anterior, președintele Kazahstanului a introdus stare de urgență în regiunea Mangistau și în Almatî.
Pe durata stării de urgență se intensifică protecția ordinii publice, a punctelor strategice din stat, precum și a instituțiilor care asigură viața populației și funcționarea transporturilor.
Există restricții privind libera circulație, inclusiv pentru automobile. Se efectuează verificarea actelor care confirmă identitatea persoanelor. În același timp, poate fi controlată însăși persoana, lucrurile și vehiculul pe care îl are. Intrarea și ieșirea din regiunea Almatî sunt restricționate.
© AP Photo / Vladimir TretyakovProteste în Kazahstan
Протесты в Казахстане, январь 2022 года - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Proteste în Kazahstan
Se interzice organizarea întâlnirilor pașnice, a celor sportive, dar și desfășurarea evenimentelor în masă. De asemenea, sunt interzise grevele și alte metode de suspendare sau încetare a activităților persoanelor juridice.
Este interzisă vânzarea armelor, munițiilor, substanțelor explozibile, dar și a celor toxice.
Se instituie un regim special pentru circulația medicamentelor, stupefiantelor, substanțelor psihotrope, precursorilor, precum și a alcoolului etilic și a băuturilor alcoolice. Pe durata stării de urgență, armele și munițiile vor fi retrase de la persoanele fizice, precum și de la persoane juridice. De asemenea, vor fi retrase echipamentele militare și explozive.
În această dimineață, președintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a demis guvernul și a declarat că acesta poartă o parte din vină pentru escaladarea protestelor din țară.
În conformitate cu documentul, membrii guvernului își vor exercita atribuțiile până la formarea unui nou cabinet de miniștri. Smailov Alikhan Askhanovich urmează să fie învestit cu îndatoririle interimare ale prim-ministrului Republicii Kazahstan.
Fluxul de știri
0