Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Opt polițiști și militari au murit în Kazahstan

© REUTERS / Pavel MikheyevГорящая полицейская машина во время акции протеста против повышения стоимости газа в Алматы
Горящая полицейская машина во время акции протеста против повышения стоимости газа в Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Abonare
În urma violențelor din Kazahstan au fost uciși opt reprezentanți ai forțelor de ordine.
CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Opt angajați ai poliției și ai gărzii naționale au murit în Kazahstan în urma ciocnirilor dintre protestatari și forțele guvernamentale. În același timp, alți 317 angajați ai forțelor de ordine au fost răniți, anunță presa din Kazahstan, cu referire la declarațiile Ministerului de Interne din această țară.
Ministerul Afacerilor Interne a Kazahstanului a anunțat, fiind citat de RIA Novosti, că acte de vandalism și jafuri au fost organizate de provocatori și au chemat populația să nu se lase ademenită de aceștia.
Anterior președintele Kazahstanului Kasâm-Jomart Tokaiev a declarat în contextul protestelor de masă din țară că conspiraționiștii au un plan elaborat până în cele mai mici detalii și că aceștia sunt motivați financiar.
Acțiunile de protest din Kazahstan au început în primele zile ale noului an. Locuitorii orașelor Janaozen și Aktau au ieșit la miting protestând împotriva majorării de două ori a prețului ca gazul petrolier lichefiat. Măsura de majorare a prețului a fost explicată de Ministerul Energeticii al țării prin faptul că din data de 1 ianuarie prețurile se formează la bursele electronice în baza cererii și ofertei.
Tokaiev a dispus formarea unei comisii car să studieze situația și în data de 4 ianuarie autoritățile au anunțat că sunt gata să îndeplinească revendicarea de bază a protestatarilor și să micșoreze prețul la gazele petroliere lichefiate. Cu toate acestea protestele au continuat.
În Kazahstan a fost limitat traficul pe internet și Messenger. Președintele a introdus regimul de state excepțională în Alma-Atî și în regiunile Almatinsk și Manghistausk. Acolo au fost impuse restricții de circulație pe timp de noapte, au interzis manifestările publice și private.
În dimineața zilei de 5 ianuarie Tokaiev a demis guvernul și a dispus ca timp de jumătate de an prețul la gazul petrolier lichefiat și la benzină să fie stabilit de stat.
Aleksandr Lukașenko - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Rusia
Lukașenko a discutat cu Putin și Tokayev despre situația din Kazahstan
Fluxul de știri
0