Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

“Niciodată nu a mai fost asta” – un martor ocular despre situația din Alma-Atî

© REUTERS / StringerБронетранспортер возле мэрии во время акций протеста, вызванных повышением цен на топливо в Алматы
Бронетранспортер возле мэрии во время акций протеста, вызванных повышением цен на топливо в Алматы - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Abonare
Un locuitor al orașului: revolte numai în centrul orașului Alm-Atî, la periferia situației este calmă
CHIȘINĂU, 5 ian - Sputnik. Situația tensionată este doar în Alma-Atî, la periferia orașului situația este calmă, nu sunt revolte, a declarat pentru RIA Novosti un localnic pe nume Viktor Diacenko.
"Totul este liniștit în zona noastră de oraș, magazinele funcționează. Revoltele sunt doar în centru. Am fost în centru pe 2 și 3, era încă liniște, dar de ieri – se desfășoară greva. Ne-am uitat totul la televizor, până azi la prânz televizorul și internetul erau oprite. Este neplăcut, desigur. Acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată”, a spus Diacenko.
În primele zile ale anului 2022, locuitorii orașelor Janaozen și Aktau din regiunea Mangistau (o regiune producătoare de petrol din vestul Kazahstanului) au protestat împotriva creșterii de două ori a prețurilor la gazul petrolier lichefiat.
Președintele Kazahstanului, Kassâm-Jomart Tokaiev, a cerut constituirea unei comisii guvernamentale care să analizeze situația. Pe 4 ianuarie, membrii comisiei au anunțat că sunt gata să îndeplinească cererea principală a protestatarilor și să reducă prețul la gaze.
Cu toate acestea, protestele s-au extins și în alte orașe. În Alma-Atî, cel mai mare oraș din țară, în seara de 4 ianuarie și în noaptea de 5 ianuarie, au avut loc ciocniri între protestatari și forțele de ordine, polițiștii au folosit gaze și grenade paralizante.
Tokaev i-a îndemnat pe oameni să dea dovadă de prudență și să nu se lase provocați de factori din interior și din exterior. El a menționat că apelurile de a ataca instituțiile civile și militare sunt ilegale. Potrivit acestuia, „puterea nu va cădea”, dar țara „nu are nevoie de conflict, ci de încredere reciprocă și dialog”.
Președintele a introdus stare de urgență în regiunile Mangistau și Almatî, precum și în orașul Alma-Atî până pe 19 ianuarie.
Acesta prevede restricții de stare de urgență între orele 7.00 și 23.00, interzicerea evenimentelor și grevelor în masă, interzicerea vânzării de arme, muniție și alcool, confiscarea armelor și muniției de la oameni și consolidarea pazei unor obiective deosebit de importante.
După care autoritățile kazahe au extins stare de urgență pe întregul teritoriul al țării în contextul dezordinilor.
Fluxul de știri
0