Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Va procura Turcia avioane F-35 de la SUA sau nu

© Sputnik / Alexander Vilf / Accesați arhiva multimediaИстребитель Су-35
Истребитель Су-35 - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Abonare
Ministerul Apărării al Turciei a anunțat o întâlnire cu omologii din SUA în chestiunea achiziției de aparate F-35.
CHIȘINĂU, 3 dec – Sputnik. Ministrul turc al Apărării, Hulusi Akar: la începutul anului, țara noastră va discuta cu Statele Unite problema livrării de avioane F-35.
Turcia și Statele Unite vor discuta problema F-35 la o întâlnire de la începutul acestui an, care va avea loc probabil la Washington, a declarat ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar.

„În ceea ce privește problema F-35, delegația SUA a sosit în Turcia în octombrie pe această temă, delegația noastră va discuta din nou această problemă la începutul anului. Această întâlnire este posibil să aibă loc la Washington. Ne-am declarat clar poziția față de partea americană, aşteptăm rezultatele", a declarat Akar, fiind citat de ziarul "Huriyyet", care la rândul lui este citat de RIA Novosti.

Anterior, Statele Unite au trimis o notificare oficială Turciei cu privire la excluderea acesteia din programul de aprovizionare a celor mai noi avioane de vânătoare F-35 din cauza achiziționării de către Ankara a sistemelor rusești de apărare aeriană S-400.
SUA au anulat un memorandum comun pe F-35 semnat de Turcia în ianuarie 2007 cu cei șapte parteneri ai săi de proiect F-35: Regatul Unit, Italia, Țările de Jos, Australia, Danemarca, Canada și Norvegia. Erdogan a spus mai devreme că SUA au propus țării sale să cumpere avioane de vânătoare F-16 după ce aceasta a fost exclusă din programul de aprovizionare cu F-35.
Turcia și Statele Unite au susținut consultarea necesară cu privire la aprovizionarea cu avioane de vânătoare F-16, lucrările în această direcție continuă, a spus Hulusi Akar.
Anterior, președintele turc Tayyip Erdogan a declarat că omologul său american Joe Biden i-a promis că va face toate eforturile pentru a convinge Senatul SUA să vândă F-16.
"Am organizat consultarea necesară cu privire la F-16. Lucrările în această direcție continuă", a declarat ziarul Huriyyet, citat de Akara.
Fluxul de știri
0