Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Ucraina admite ”furtul” de gaz rusesc

© AFP 2024 / SERGEI SUPINSKYGazoduct
Gazoduct - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Abonare
Fostul șef al ”Naftogaz” Kobolev a admis ”furtul” gazului rusesc de către Ucraina.
CHIȘINĂU, 3 ian – Sputnik. Ucraina va fi nevoită să „fure” gaz rusesc din fluxul de tranzit, dacă ”Naftogaz” nu va putea asigura imporult suficient de combustibil pentru a acoperi necesitățile zilnice. Opinia a fost emisă de fostul șef al companiei Andrei Kobolev într-un interviu pentru publicația „Oglinda săptămânii”
El a descris un scenariu pesimist, conform căruia consumul de gaze în interiorul țării va atinge indicatorii din februarie 2020. În acest caz Naftogaz nu va putea acoperi cererea existentă din cauza lipsei capacităților de import din Uniunea Europeană.
”Reacția rușilor la furtul gazelor nu este greu de prezis: oprirea tranzitului prin teritoriul Ucrainei și rezilierea imediată a contractului în vigoare”, a explicat el.
Potrivit lui Kobolev, acest lucru va accelera lansarea ”Nord Stream – 2” și va determina ”Gazprom” să renunțe la ruta ucraineană cu „consimțământul tacit” al țărilor occidentale.
Complex de pregătire a gazului pentru export în Ucraina - Sputnik Moldova, 1920, 13.10.2021
Economie
Putin a avertizat în legătură cu urmările creșterii tranzitului de gaze prin Ucraina
La sfârșitul anului 2019, Rusia și Ucraina au semnat un pachet de acorduri privind continuarea tranzitului de gaze prin teritoriul țării, inclusiv contractul de tranzit pentru cinci ani. Potrivit documentului, Gazprom garantează pomparea a 65 de miliarde de metri cubi de gaz în primul an și câte 40 de miliarde în următorii patru.
Fluxul de știri
0