Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Anul a început cu scumpiri usturătoare pentru șoferi: ANRE a afișat noi prețuri plafon

© Sputnik / Alexey Kudenko / Accesați arhiva multimediacarburanți, imagine simbol
carburanți, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Anul a început cu scumpiri usturătoare pentru șoferi. ANRE a publicat noile prețuri plafon la carburanți pentru 4 ianuarie.
CHIȘINĂU, 3 ian - Sputnik. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a afișat noile prețuri plafon la carburanți. Astfel, mâine benzina și motorina s-ar putea scumpi.
Din data de 2 septembrie ANRE a început să stabilească iarăși prețurile maxime de vânzare cu amănuntul a carburanților, iar de atunci prețurile variază de la o zi la alta.

Prețul plafon ANRE pentru benzină și motorină - 4 ianuarie

Prețul pentru benzina cu cifra octanică 95 este de 21 de lei și 30 de bani pentru un litru, cu 60 de bani mai mult față de ziua de 3 ianuarie. Prețul la motorină va crește cu 31 de bani și va costa 17 lei și 73 de bani.
De menționat că produsele petroliere s-au scumpit pe parcursul lunilor septembrie - octombrie, anul trecut. Însă pe parcursul lunii noiembrie s-a atestat o scădere ușoară a prețurilor la combustibil. Din luna decembrie și până în prezent s-a atestat o creștere constantă.
Курс валют - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Economie
Leul se scumpește față de euro: Ce se întâmplă cu dolarul

ANRE explică de ce cresc prețurile la produsele petroliere

Creșterea prețurilor la produsele petroliere în noul an se datorează în mare măsură faptului că, începând cu 1 ianuarie 2022, s-au majorat cotele accizelor prevăzute de Codul Fiscal al Republicii Moldova.
În acest context, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică menționează că prin Legea nr. 257 din 16.12.2020 au fost majorate gradual cotele accizelor pentru o perioadă de 3 ani, respectiv pentru anii 2021 – 2023, la majoritatea mărfurilor supuse acestui tip de impozitare. În rezultat, din 1 ianuarie 2022 acciza pentru o tonă de benzină importată s-a majorat cu 586 de lei și pentru o tonă de motorină cu 237 de lei, care în consecință se reflectă în prețul final la pompă în mărime de plus 54 bani/litru la benzina COR 95 și 25 bani/litru la motorină.
Agenția reiterează că mecanismul actual de formare a prețurilor la produsele petroliere principale de tip standard asigură prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, reflectând fidel evoluțiile pe piața internațională atât în perioade de creștere, cât și de descreștere a cotațiilor. Totodată, mecanismul actual de formare a prețurilor exclude orice posibilitate a companiilor petroliere să intervină în procesul dat prin eventuale majorări nejustificate ale acestora.
Fluxul de știri
0