Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ignat: Aș recomanda să vă gândiți înainte de a cumpăra vinuri moldovenești produse în 2021

© Sputnik / Mihai Carausvin, imagine simbol
vin, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Abonare
Expertul economic Anatol Ignat a vorbit despre cum a fost anul 2021 pentru producătorii de vin din țara noastră.
CHIȘINĂU, 3 ian - Sputnik. Anul 2021 nu a fost cel mai bun an din punct de vedere climatic pentru vinificatorii moldoveni. Opinia a fost exprimată de expertul economic Anatol Ignat în studioul Sputnik Moldova.

"Anul trecut nu a fost cel mai bun an pentru struguri, de aceea v-aș recomanda pe viitor să vă gândiți înainte de a cumpăra vinuri moldovenești produse în 2021. Anul trecut a fost puțin mai rău pentru vinificatori, decât media", a spus expertul.

Problema este că strugurii nu au avut cel mai înalt nivel de zahăr, iar asta din cauza condițiilor climatice din 2021.
"Vara anului 2021 a fost destul de răcoroasă, mai ales în raioanele din centrul țării, așa că strugurii nu au ridicat cantitatea suficientă de zahăr. Au fost și alte motive. Vinurile nu vor fi de o calitate medie, dar, în general de o calitate mai proastă decât în ​​anii anteriori", a spus Ignat.
În același timp, expertul a remarcat că nu în toate regiunile din țară, chiar dacă Moldova este mică, vinul a ieșit mai rău decât de obicei.
Verificare certificat COVID-19 și pașaport la vamă - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Coronavirus
Important de știut! De astăzi se schimbă regulile de intrare în țară
"Totuși, în unele zone mici vinurile vor fi destul de bune, nu este nevoie să generalizăm. Mai mult, această problemă nu este doar în Moldova. Calitatea vinului se schimbă de la an la an în toată lumea, mai ales că în ultima perioadă condițiile climatice „sar” foarte mult" , a mai spus expertul.
În "primul an de pandemie", exportul de vinuri moldovenești a scăzut, dar, cu toate acestea, față de anul 2019, această sferă din industrie nu a suferit modificări semnificative, iar produsele autohtone au rămas la cerere pe piața externă. În ianuarie 2020, Moldova a înregistrat o creștere a exporturilor de vin cu 17,5%, iar în februarie - cu aproximativ 10%. În luna martie producătorii au observat o scădere cu 9% privind livrările de vin în străinătate, iar în luna aprilie cu 26%.
În perioada 2018-2019, Republica Moldova a exportat produse vitivinicole în valoare de peste trei miliarde de lei.
Fluxul de știri
0