Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Duma de Stat îndeamnă să fie mutate mormintele liderilor URSS din Piața Roșie

© Sputnik / Валерий Мельников / Accesați arhiva multimediaKremlinul, Piața Roșie
Kremlinul, Piața Roșie - Sputnik Moldova, 1920, 03.01.2022
Abonare
Vicepreședintele Dumei de Stat Cernîșov a îndemnat să mute mormintele liderilor URSS din Piața Roșie.
CHIȘINĂU, 3 ian – Sputnik. Vicepreședintele Dumei de Stat Boris Cernîșov (PLDR) a propus să fie mutat din Piața Roșie cimitirul memorial unde sunt îngropate personalități marcante ale URSS și, de asemenea, să fie scos trupul lui Lenin din Mausoleu. El a vorbit despre aceasta într-un interviu acordat RIA Novosti.
„Toate acestea (mormintele – n. red.) sunt posibile, dar nu în Piața Roșie, pentru că este o blasfemie, nu în locul în care sunt patinoarul și galeriile comerciale, unde oamenii sărbătoresc Anul Nou, se plimbă, unde vin din regiuni”, consideră Cernîșov.
Potrivit acestuia, fracțiunea PLDR a depus mai multe proiecte de lege pe acest subiect în Duma de Stat.
"Acesta este un cimitir în care sunt înhumați oameni, iar unul dintre acești oameni nici măcar nu este înhumat în conformitate cu toate normele, chiar și pur și simplu morale. Vorbesc despre Lenin. Piața Roșie ar fi trebuit să fie eliberată demult de acest complex de morminte”, a adăugat parlamentarul.
Посетители заходят в Мавзолей В. И. Ленина на Красной площади в Москве - Sputnik Moldova, 1920, 13.09.2020
Societate
Un deputat rus, despre schimbarea destinației mausoleului lui Lenin
El a calificat aceasta drept ”bătaie de joc față de oameni”.
„Cu atât mai mult cu cât Lenin nu a vrut niciodată să fie expus ca o mumie, care acum se află în centrul Moscovei <...> Sunt sigur că a venit de mult timpul pentru ca liderul tuturor timpurilor și popoarelor (Stalin – n. red.) , liderul proletariatului (Lenin – n. red.) – ei toți să-și găsească în sfârșit liniștea cu toate atributele necesare”, - a conchis Cernîșov.
Necropola de la zidul Kremlinului este un cimitir memorial, locul de înmormântare a liderilor militari și politici ai Statului Sovietic. În zid au fost închise urne cu cenușa revoluționarilor, liderilor militari, comuniștilor străini, a piloților de vază, oamenilor de știință proeminenți și cosmonauților morți. Alături de Mausoleul lui Lenin se află mormintele lui Iosif Stalin, Felix Dzerjinski, Mihail Kalinin, Andrei Jdanov, Kliment Voroșilov, Simeon Budionîi, Mihail Suslov, Leonid Brejnev și alții.
Mausoleul de lângă zidul Kremlinului a fost proiectat de arhitectul Alexei Șciusev - Sputnik Moldova, 1920, 11.11.2017
Rusia
Imagini inedite: Mausoleul lui Lenin în fotografii de arhivă
Fluxul de știri
0