Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Kuznețov: De ce reprezentanții PAS uită de Transnistria

CC BY 2.0 / Taco Witte / Tiraspol, TransnistriaTransnistrien
Transnistrien - Sputnik Moldova, 1920, 02.01.2022
Abonare
Expertul a analizat poziția actuală a oficialilor de la Chișinău în raport cu regiunea transnistreană și a criticat, de asemenea, unele dintre acțiunile politicienilor de la guvernare.
CHIȘINĂU, 2 ian - Sputnik. Tiraspolul a întins Chișinăului o mână de cooperare, iar acest lucru poate fi judecat după ce anterior așa zisul lider al regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, i-a trimis o scrisoare președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, în care a solicitat o întrevedere până la sfârșitul anului 2021.
Va merge Chișinăul în întâmpinarea Tiraspolului? Răspunsul la această întrebare a fost dat de profesorul, politologul Aleksandr Kuznețov în studioul Sputnik Moldova. Potrivit interlocutorului, procesul cu drepturi depline al reglementării transnistrene este pur și simplu neprofitabil pentru mulți reprezentanți ai partidelor pro-occidentale, inclusiv ai celor de la PAS.
„Locuitorii din stânga Nistrului, la fel ca oamenii care locuiesc în nordul Moldovei, nu au simpatizat niciodată cu politicienii pro-occidentali, iar ei, la rândul lor, au privit regiunea transnistreană ca pe un fel de rezervație, o zonă-tampon”, a remarcat expertul.
Potrivit politologului, regiunea transnistreană întotdeauna a tins spre construirea relațiilor cu Rusia și țările CSI, deoarece interesul economic al regiunii este asociat cu aceste state.
„Acestea nu sunt doar relații cu Rusia, ci și Belarus, Ucraina, Georgia, Kazahstan. În Transnistria privesc mai puțin către Uniunea Europeană, deși unii lucrează în această direcție", a spus Kuznețov.
Potrivit politologului, președintele Maia Sand a trebuit să fie mai atentă în declarațiile sale, ținând cont și de opinia regiunii transnistrene și a administrației acesteia. De exemplu, Kuznețov a amintit de participarea Maiei Sandu la lucrările Platformei Crimeea, unde și-a exprimat foarte clar poziția cu privire la afilierea teritorială a peninsulei.
Брифинг Майи Санду по итогам заседания Совета безопасности - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2021
Politică
Sandu: Nu văd necesitatea unei întâlniri cu Krasnoselski
Fluxul de știri
0