Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Ce comori ascunde baronul romilor din Moldova în curtea sa

Abonare
Mașina cu care s-ar fi plimbat unul dintre mai marii lumii se păstrează astăzi în ograda baronului romilor din Republica Moldova.
Mașina cu care s-ar fi plimbat unul dintre mai marii lumii se păstrează astăzi în ograda baronului romilor din Republica Moldova. Este vorba despre un automobil Ceaika, cu care s-ar fi plimbat secretarul Comitetului Central al Partidului Comunist din Uniunea Sovietică Iuri Andropov. Artur Cerari spune că a procurat-o de la Ialta. O altă mașină identică a ajuns în curtea casei baronului romilor din Moldova din garajul Comitetului Central al Partidului Comunist al RSSM. Artur Cerari spune că atunci când a cumpărat automobilele intenționa să le restaureze, dar nu a mai ajuns să cutreiere cu ele țara.

”Aceste două mașini au fost procurate în anii 88, 89. Cam așa - pe la sfârșitul Uniunii Sovietice. Această mașină am procurat-o de la Ialta, din garajele ”Sovmin-ului”. Cu această mașină se zice că a umblat și Andropov. Pe dânsul îl aduceau de la aeroport, de la avion până acolo la fazenda lui de la Ialta. Când a început să se destrame Uniunea Sovietică, tăticul a cumpărat această mașină. Clar lucru că era de elită. Și acum e de elită”, ne-a povestit Artur Cerari.

Baronul a menționat că cea de-a doua mașină a apărut în familia lor peste un an și a fost un cadou din partea tatălui său Mircea. Artur Cerari ne-a mai spus că este un mare amator de mașini sovietice și că nu le-ar schimba pe altele mai noi. Alte mașini din ograda sa, mult mai moderne și luxoase, îl lasă rece.
Atunci când au fost procurate, cele două vehicule GAZ-14 Ceaika erau funcționale. Artur Cerari ne-a declarat că a călătorit cu ele de mai multe ori.

”Am mers cu aceste mașini. Am fost și la Odesa, la Vinița, la Kiev am fost. Cât e ea de mare, cu dânsa mergi 160, 180 de kilometri pe oră și nici nu simți” își aduce aminte cu nostalgie baronul romilor.

Artur Cerari ține foarte mult la cele două mașini și spune că nu le-ar vinde pentru nimic în lume, chiar dacă a avut mai multe propuneri de acest gen.

”Sunt mașini de valoare. Au fost la mine mai mulți cumpărători ca să le vând. Dar eu am spus că istoria nu se vinde. Și așa că o să rămână la nepoți, strănepoți” a mai spus baronul.

Mașinile de epocă, care practic au intrat cu roțile în pământ din cauza că mult timp nu au fost folosite, ar urma să fie restaurate ne-a mai spus Artur Cerari. El afirmă că are toate piesele necesare pentru a pune în funcțiune automobilele. Baronul așteaptă să se mai încălzească puțin și se va apuca de treabă.
Modelul GAZ-14 Ceaika a fost fabricat în Uniunea Sovietică într-un număr limitat la uzina de automobile „Gorki”. În total, în perioada 1977 -1988 au apărut puțin peste o mie de mașini de acest model. GAZ 14 putea să accelereze până la 175 kilometri pe oră. Primul exemplar a fost asamblat la sfârșitul anului 1976 și era de culoarea bordo. Acesta a fost un cadou în cinstea zilei de naștere a lui Leonid Brejnev. În zile noastre, prețul unui astfel de automobil ajunge la sute de mii de dolari pe piața mașinilor de epocă.
Fluxul de știri
0