Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce nu trebuie să faci în prima zi a anului: Superstiții legate de Anul Nou

© Sputnik / Mihai CarausНовогодние елки на Ботанике Кишинев 2021
Новогодние елки на Ботанике Кишинев 2021 - Sputnik Moldova, 1920, 01.01.2022
Abonare
Tradiția spune că în prima zi a anului nu ai voie să plângi. Iată ce se întâmplă dacă vei scăpa lacrimi.
CHIȘINĂU, 1 ian - Sputnik. De-a lungul istoriei și până în zilele noastre, oamenii obișnuiesc să creadă în magie. Astfel, majoritatea are convingerea că tot ceea ce se va întâmpla în noaptea de Anul Nou, dar și în prima zi a anului reprezintă un semn pentru ceea ce va urma în anul următor.
Cele mai des întâlnite superstiții sunt legate de bani. Moldovenii cred în continuare că, dacă te prinde Anul Nou fără bani, vei fi sărac tot anul, iar dacă ai intrat în noul an cu datorii, acestea se vor ține scai de tine până la sfârșitul anului. Tradiția spune că în prima zi a anului se spală pe față, până la răsăritul soarelui, cu apa în care în ajun au fost aruncate monede.
În noaptea dintre ani, dar și pe 1 ianuarie, la moldoveni nu se plânge.
Persoanele care plâng, vor avea un an plin cu evenimente triste, potrivit superstițiilor. Moldovencele nemăritate împrumută o verighetă și îo poartă de Anul Nou pe al treilea deget de la mâna stângă. Sunt convinse că așa îl vor visa pe viitorul soț.
În mod tradițional, nu se aruncă nimic din casă în prima zi a Anului Nou, pentru că, procedând astfel, oamenii își pierd norocul. Se mai crede că prima persoană care va trece pragul casei în prima zi din an va influența gazda tot anul. Totodată, în prima zi din an nu se iese din casă până când o persoană brunetă nu intră în locuință.
Salata Olivier - Sputnik Moldova, 1920, 25.12.2021
Societate
Simbolul culinar al Revelionului - salata Olivier: Cele mai gustoase și originale rețete
Fluxul de știri
0