Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Președinția Consiliului Uniunii Europene a fost transmisă Franței

© REUTERS / JOHANNA GERONEmmanuel Macron la Summit-ul Consiliului UE
Emmanuel Macron la Summit-ul Consiliului UE - Sputnik Moldova, 1920, 01.01.2022
Abonare
Franța a preluat atribuțiile de președinte al Consiliului UE la 1 ianuarie 2022.
De la 1 ianuarie 2022, Franța își va asuma atribuțiile de președinte al Consiliului Uniunii Europene pentru următoarele șase luni, succedând Slovenia.
Sarcinile președinției Consiliului UE includ organizarea lucrărilor acestuia, stabilirea agendei și a programului. Miniștrii francezi vor prezida reuniunile miniștrilor relevanți din UE, vor promova compromisul, luarea deciziilor, aprobarea inițiativelor legislative atât în ​​cadrul Consiliului, cât și în cooperare cu alte instituții ale UE - Comisia Europeană și Parlamentul European.
După cum a spus un diplomat european reporterilor la Bruxelles, Franța intenționează să organizeze aproximativ două mii de întâlniri la diferite niveluri în șase luni, 400 dintre ele urmând să aibă loc pe teritoriul francez.
Summitul UE-Africa care va avea loc la Bruxelles în perioada 17-18 februarie va fi un eveniment important de politică externă al președinției franceze. În urma rezultatelor sale, Uniunea Europeană intenționează să anunțe un nou „pachet de investiții” la scară largă pentru țările africane.
În plus, la un summit al UE de la sfârșitul lunii martie, liderii europeni planifică să aprobe „Busola Strategică”, prima strategie paneuropeană de apărare și securitate.
Pregătirea sa se desfășoară de câțiva ani la nivel de experți și ministerial. Versiunea actualizată a „Busolei strategice” va fi prezentată în cadrul reuniunilor informale ale miniștrilor de externe și ale miniștrilor apărării din UE la Brest, Franța, în perioada 12-14 ianuarie.
În timpul președinției sale, Franța așteaptă, de asemenea, să facă progrese în chestiuni precum introducerea unui salariu minim în întreaga Uniune Europeană, reglementarea giganților digitali multinaționali și instituirea unei taxe pe hidrocarburi. De la 1 iulie 2021, președinția UE va trece Cehiei.
Fluxul de știri
0