Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Veste bună! De astăzi este disponibilă pensia anticipată pentru carieră lungă

© Sputnik / Евгений Панасенкоpensioneri
pensioneri - Sputnik Moldova, 1920, 01.01.2022
Abonare
Din 1 ianuarie va fi disponibilă pensia anticipată pentru carieră lungă.
CHIȘINĂU, 1 ian – Sputnik. Începând cu 1 ianuarie 2022, se introduce o nouă categorie de pensie. Este vorba de pensia anticipată pentru carieră lungă.
Pensia anticipată se acordă persoanelor care au realizat o activitate în muncă mai mare decât stagiul necesar prevăzut la pensiile pentru limită de vârstă. Astfel, bărbații se vor putea pensiona anticipat dacă au 39 de ani de stagiu contributiv, iar femeile - 35 ani și 6 luni.
Pensia anticipată pentru carieră lungă se acordă de la data depunerii cererii, termenul de examinare a acesteia fiind de 60 de zile de la data depunerii împreună cu toate actele necesare.
Pentru a depune cererea, Casa Teritorială de Asigurări Sociale îndeamnă beneficiarii să-și programeze online vizita la CTAS, prin intermediul serviciului „Programare online la CTAS". În cazul în care nu aveţi această posibilitate, vă puteți adresa la CTAS conform vizei de domiciliu.
Potrivit CTAS, la data îndeplinirii cumulative a condițiilor pentru acordarea pensiilor pentru limită de vârstă, se acordă în baza cererii, pensie pentru limită de vârstă prin adăugarea perioadelor necontributive asimilate și a celor contributive realizate ulterior.
pensionari - Sputnik Moldova, 1920, 29.11.2021
Politică
Care este deosebirea dintre pensia anticipată și cea standard - Ce spune ministrul Muncii
Amintim că în premieră, moldovenii vor avea dreptul la pensie anticipată. Adică, cei care vor avea un stagiu de cotizare mai mare decât cel prevăzut în cazul pensiei obișnuite, până la atingerea vârstei de pensionare, vor putea să se pensioneze mai devreme.
Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a explicat în studioul Sputnik Moldova care este deosebirea dintre pensia anticipată și cea de limita de vârstă.
"Pensia anticipată este dreptul de a ieși la pensie mai devreme decât vârsta standard de pensionare. Pensia anticipată este un drept suplimentar și nu funcționează pentru toată lumea. Pensia pentru limita de vârstă ea rămâne în vigoare așa cum este acum", a declarat Spatari.
Ministrul Muncii a mai precizat că persoanele care vor primi pensie anticipată vor putea beneficia și de pensia standard de vârstă.
Fluxul de știri
0