Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Ușakov: discuțiile privind garanțiile vor avea loc pe trei direcții

© Sputnik / Mikhail Metzel  / Accesați arhiva multimediaПрезидент РФ Владимир Путин и президент США Джо Байден во время встречи в Женеве на вилле Ла Гранж
Президент РФ Владимир Путин и президент США Джо Байден  во время встречи в Женеве на вилле Ла Гранж - Sputnik Moldova, 1920, 31.12.2021
Abonare
Negocierile privind garanțiile de securitate vor avea loc pe trei direcții - la Geneva (Rusia-SUA), Viena (OSCE) și Bruxelles (NATO).
CHIȘINĂU, 31 dec - Sputnik. Anunțul a fost făcut de consilierul președintelui Federației Ruse, Iuri Ușakov, după o conversația telefonică dintre președinții Rusiei și Statelor Unite, Vladimir Putin și Joe Biden.
„Conversația a durat 50 de minute”, a spus el jurnaliștilor.
Ușakov a menționat că „președinții, în special, au convenit că negocierile pe o problemă atât de importantă pentru noi și, în general, pentru Europa și pentru lume se vor desfășura pe trei direcții”.
"Pe trei direcții. Adică la Geneva, la Bruxelles prin Rusia-NATO și la Viena prin OSCE", a menționat Ușakov, fiind citat de RIA Novosti.
Discuțiile la Geneva vor avea loc în perioada 9-10 ianuarie, Bruxelles în data de 12 ianuarie, iar discuțiile la Viena vor începe pe 13 ianuarie.
Amintim că discuția telefonică dintre Putin și Biden a ieri început la 15:35 ora Washingtonului, 23:35 ora Moscovei și 22:23 ora noastră și a durat 50 de minute.
Amintim că cei doi președinți au mai discutat pe 7 decembrie timp de două ore. Biden și-a exprimat îngrijorarea cu privire la tensiunile în relațiile dintre Rusia și Ucraina și a îndemnat la o reglementare diplomatică, avertizând cu un răspuns colectiv al Occidentului în cazul unei escaladări. Putin, la rândul său, a atras atenția omologului său la faptul că autoritățile de la Kiev nu-și îndeplinesc angajamentele asumate în cadrul acordurilor de la Minsk, sabotându-le. În afară de aceasta, liderul rus a marcat liniile roșii – extinderea NATO spre Est și desfășurarea pe teritoriul ucrainean și în țările vecine cu Rusia a armelor ofensive.
Peste zece zile Moscova a dat publicității proiectele de acorduri cu Statele Unite și acorduri cu statele membre ale NATO, care prevăd, în special, garanții reciproce de securitate în Europa, nedesfășurarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune în apropierea frontierelor, renunțarea la extinderea alianței Nord-Atlantice, inclusiv din contul fostelor republici ale URSS. În cazul lipsei oricărei reacții la aceste propuneri, potrivit MAE, ar putea provoca o nouă rundă de confruntări.
Negocierile cu SUA în legătură cu garanțiile de securitate vor avea loc 10 ianuarie, consultațiile cu NATO – pe 12 ianuarie, iar pe 13 ianuarie este planificată o întrevedere a reprezentanților Moscovei și OSCE.
Fluxul de știri
0