Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Relația Ungaria - Rusia: mai bună ca oricând

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Accesați arhiva multimediaВстреча президента РФ В. Путина с премьер-министром Венгрии В. Орбаном. Vladimir Putin şi Victor Orban
Встреча президента РФ В. Путина с премьер-министром Венгрии В. Орбаном. Vladimir Putin şi Victor Orban - Sputnik Moldova, 1920, 31.12.2021
Abonare
Ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, a prezentat anul 2021 ca ”cel mai de succes an din toate timpurile în ceea ce privește cooperarea ungaro-rusă”.
BUCUREȘTI, 31 dec – Sputnik. Prezent într-o vizită oficială la Moscova, șeful diplomației maghiare a scris pe o rețea de socializare că anul 2021 a fost un an excelent pentru relațiile ruso-maghiare și prognozele sunt bune și pentru 2022.
În opinia ministrului Szijjártó, atât primirea vaccinului Sputnik în Ungaria cât și acordul din septembrie, cu privire la achiziționarea gazelor naturale, care asigură securitatea energetică a Ungariei, au fost pași importanți pentru viitorul țării sale.
Ministrul de externe maghiar a anunțat că în luna februarie va avea loc o întâlnire între președintele Putin și premierul Viktor Orban.
Obiectivele pentru anul 2022 sunt începerea construcției centralei nucleare de la Pecs, pe care Ungaria o construiește în parteneriat cu Federația Rusă, dar și începerea producției de vaccinuri Sputnik în Ungaria.
De asemenea sunt prognozate cotinuarea cooperării tehnologice ruso-maghiare în domeniul spațial, consolidarea traficului feroviar Est- Vest prin Ungaria dar și lansarea exportului de noi produse alimentare din Ungaria pe piața rusă.
Oficialul maghiar a comentat și relația duplicitară a partenerilor euro-atlantici ai Ungariei în relația cu Rusia. Ungaria, a subliniat ministrul Szijjártó, duce o politică externă deschisă și onestă. ”Facem același lucru pe care îl declarăm, spre deosebire de prietenii noștri care, în paralel cu criticile verbale, fac imense afaceri cu Rusia și în Rusia.”
Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, l-a decorat pe omologul său maghiar cu Ordinul Prieteniei, cea mai înaltă distincție rusească pe care o poate primi un oficial străin.
Fluxul de știri
0