Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Kremlinul a dezvăluit conținutul discuției dintre Putin și Biden

© AFP 2024 / Denis BalibouseVladimir Putin și Joe Biden
Vladimir Putin și Joe Biden - Sputnik Moldova, 1920, 31.12.2021
Abonare
Consilierul președintelui rus Ușakov a declarat că discuția dintre Putin și Biden a purtat un caracter concret.
CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik. Convorbirea telefonică dintre liderii Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, a fost concretă și substanțială, a spus consilierul președintelui rus Iuri Ușakov.
Discuțiile dintre șefii celor două state au avut loc în noaptea de joi spre vineri și au durat 50 de minute.
"În principiu, suntem mulțumiți de contactul, de discuțiile purtate astăzi, pentru că au avut un caracter sincer, de fond și concret. Și aș putea spune că, în general, orientarea acestei convorbiri a fost constructivă", le-a spus consilierul prezidențial reporterilor.
Ușakov a menționat că Statele Unite au demonstrat dorința de a înțelege logica și esența preocupărilor rusești care au fost prezentate în documentele transmise de Moscova.
Putin și Biden, a spus el, au fost bine pregătiți pentru conversație și au convenit să continue dialogul după Anul Nou.
Ușakov a subliniat că „nu a fost o conversație pur de Revelion sau taclale de Crăciun”.
„Exact cu o zi înainte de Anul Nou a avut loc o acțiune politică cu adevărat importantă”, a spus el.

Greșeală majoră

Biden, în conversația cu Putin, a menționat posibile „sancțiuni de amploare”, iar liderul de la Kremlin a avertizat ca răspuns că această acțiune ar fi o greșeală majoră care ar putea duce la o ruptură completă a relațiilor, a spus Ușakov.
Putin, potrivit consilierului său, a adăugat că astfel de sancțiuni ar duce la cele mai grave consecințe, iar Moscova speră că acest lucru nu se va întâmpla.
„Președintele nostru a subliniat că în această situație destul de dificilă ne vom comporta așa cum s-ar comporta Statele Unite dacă armele ofensive ar fi desfășurate în apropierea granițelor americane”, a spus Ușakov.
El a menționat că Putin a încercat în toate modurile posibile să-i transmită acest mesaj cheie președintelui american.

„Securitate garantată pentru Rusia”

Președintele rus a detaliat de asemenea principiile de bază stabilite în documentele privind garanţiile strategice de securitate transmise către SUA şi NATO, a spus Uşakov.

„(Putin - nota red.) A subliniat că, desigur, negocierile pe aceste trei căi sunt importante pentru noi (negocieri bilaterale la Geneva, la Bruxelles pe linia Rusia și NATO și la Viena prin OSCE - nota red.), Dar, cel mai important, avem nevoie de rezultat și vom obține un rezultat sub forma securității garantate pentru Rusia”, a spus consilierul prezidențial.

Totodată, el a subliniat că Moscova este pregătită să ia în calcul „unele considerații ale părții americane” și ale altor state occidentale.

"Însă principalul lucru pentru noi nu este un compromis, ci să ne asigurăm garanțiile de securitate de care avem nevoie urgentă. Acesta este sensul poziției noastre. Vom căuta să asigurăm acest lucru”, a adăugat el.

Cum se vor desfășura negocierile de la Geneva

Negocierile privind garanțiile de securitate vor avea loc pe trei căi - la Geneva (Rusia-SUA), Viena (OSCE) și Bruxelles (NATO), a precizat Ușakov.

"Putin a spus că noi acordăm o mare importanţă negocierilor, dar ele nu ar trebui să se transforme în discuţii deșarte. Nu aşteptăm procesul de negocieri în sine, ci rezultate concrete", a spus el.

Vorbind despre faptul dacă Moscova a stabilit termene limită pentru Washington, Ușakov a spus: "Să vedem cum decurg negocierile - o zi sau două, trei runde. Apoi vom trage concluzii".
Procesul discuțiilor de la Geneva dintre Rusia și Statele Unite se va desfășura sub controlul și supravegherea personală a lui Putin și Biden.

„În acest sens, ambii președinți au convenit să mențină contactul telefonic atât ei înșiși, cât și vor dispune să mențină contacte respectivii consilieri ai celor două administrații”, a mai spus consilierul președintelui rus.

Negocierile de succes privind garanțiile de securitate vor duce la normalizarea relațiilor bilaterale dintre Rusia și SUA, și-a exprimat încrederea Ușakov.

Comentariul Casei Albe

Conversația dintre Biden și Putin a fost serioasă și substanțială, contactul în sine a fost binevenit în contextul viitoarelor negocieri diplomatice de la începutul lunii ianuarie, a declarat un înalt oficial al administrației americane.

„Liderii au recunoscut că vor exista probabil domenii în care vor fi progrese semnificative, precum și domenii în care acordurile ar putea să nu fie posibile. (Au fost de acord, de asemenea,) că negocierile vor defini mai exact contururile acestor categorii. Aceasta este esența diplomației, negocierilor pentru asta există”, a adăugat oficialul american.

Liderul american, după cum a afirmat Casa Albă, a discutat cu omologul său rus necesitatea detensionării situației din Ucraina și acțiunile statelor în cazul în care situația se deteriorează.
Biden i-a cerut lui Putin să reducă tensiunile, argumentând că progrese semnificative în viitoarele discuții ar fi posibile doar într-o atmosferă de detensionare.
În același timp, Biden a amenințat că Statele Unite, împreună cu aliații și partenerii lor, vor da un „răspuns decisiv” în cazul „invaziei” Rusiei în Ucraina. În acest caz, Washingtonul, potrivit reprezentantului Casei Albe, va depune eforturi pentru a consolida forțele NATO și va oferi asistență suplimentară Kievului.
Kievul și statele occidentale și-au exprimat în ultimul timp îngrijorarea cu privire la presupusa „escaladarea acțiunilor agresive” ale Moscovei la granițele Ucrainei. La rândul său, Kremlinul a declarat că Rusia își mișcă trupe pe teritoriul său și la propria discreție, însă nu amenință pe nimeni.
Российский сенатор Владимир Джабаров встретился с участниками президентской программы Новое поколение - Sputnik Moldova, 1920, 31.12.2021
Rusia
Djabarov a comentat conversația dintre Putin și Biden
Fluxul de știri
0