Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Incredibil: Lucruri pe care trebuie să le faci în noaptea de Revelion

© Inquam Photos / OCTAV GANEARevelion, București
Revelion, București - Sputnik Moldova, 1920, 31.12.2021
Abonare
Clipe numărate ne mai despart de Revelion, când, de la mic la mare, ne vom așeza la masa de sărbătoare pentru a ne lua rămas bun de la 2021 și a întâmpina noul an. Iată ce trebuie să știi despre noaptea dintre ani și ziua de 1 ianuarie.
CHIȘINĂU, 31 dec – Sputnik. Forfotă mare în toată lumea în preajma Revelionului - noaptea în care vom întâmpina Anul Nou. Această sărbătoare reprezintă înnoirea simbolică a timpului, la cumpăna dintre ani.
Noaptea de Revelion este sărbătorită de oamenii din întreaga lume în diverse moduri: în familie sau cu prietenii, cu urări de noroc și sănătate, cu focuri de artificii.
Celebrarea Anului Nou este unul dintre cele mai vechi obiceiuri
Tradiția spune că de-a lungul secolelor, pe teritoriul de astăzi al Moldovei, Anul Nou a fost sărbătorit în diferite anotimpuri. În perioada dacică, Revelionul era marcat pe 30 noiembrie, de Sfântul Andrei. Într-o altă perioadă, Anul Nou începea la Bobotează și coincidea cu Anul Nou Agrar, asociat debutului vegetației.
Cuvântul „revelion” folosit de moldoveni pentru a numi petrecerea dintre ani, provine din franceză și se referă la ”a sta de veghe” și ”a cina la miezul nopții”, cu prilejul unei sărbători. Credința populară spune că în noaptea dintre ani se deschide cerul pentru o clipă, moment în care credincioșii îl pot vedea pe Dumnezeu, la ospățul ritual.
Bucatele pe masa de Revelion a moldovenilor
Și când e vorba de ospăț, atunci moldovenii au grijă ca pe masa de sărbătoare să nu lipsească nimic. Tradiția spune că pentru masa de Revelion e bine să se pregătească 12 feluri de mâncare, în conformitate cu numărul de luni ale anului.
Последствия снегопада в Кишиневе - Sputnik Moldova, 1920, 31.12.2021
Cum va fi vremea în ultima zi din 2021: Ce temperaturi ne așteaptă
De pe masa de sărbătoare nu trebuie să lipsească sarmalele, carnea, răciturile, plăcintele, colacii, coliva, prăjiturile de casă, dulciurile, fructele, dar și vinul roșu.
Un alt obicei legat de bucatele de pe masă se referă la plăcinte. Moldovenii obișnuiesc să pună în plăcinte bilețele de Anul Nou. Tradiția spune că printre plăcintele servite e bine să fie una în care este pusă o monedă. Pe cel căruia îi nimerește îl așteaptă un an norocos.
Obiceiurile specifice acestei zile reprezintă un rit precreștin de fertilizare, de invocare a spiritelor bune în casa și gospodăria celui urat. În ziua de Anul Nou, în Moldova copiii merg cu Sorcova la rude și apoi la vecini, primind în schimb bani şi dulciuri. Personajele de sărbători sunt Moș Crăciun, Alba ca Zăpada, Baba Hârca, Capra, Călușarii și Ursul.
Retro-troleibuz de Revelion - Sputnik Moldova, 1920, 31.12.2021
Societate
Impresionant: Ce se va întâmpla pe străzile din Chișinău în seara de Revelion
Fluxul de știri
0