Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

NYT: În ce condiții Germania ar întoarce spatele Occidentului

© AP Photo / Jens MeyerA man looks into a tube representing a natural gas pipeline at the booth of Nord Stream at the Hanover industrial fair in Hanover, Germany (File)
A man looks into a tube representing a natural gas pipeline at the booth of Nord Stream at the Hanover industrial fair in Hanover, Germany (File) - Sputnik Moldova, 1920, 30.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Publicația New York Times susține că Germania ar fi gata să meargă împotriva Occidentului de dragul Nord Stream 2.
BUCUREȘTI, 30 dec – Sputnik. În pofida schimbării puterii, oficialității de la Berlin nu sunt dispuse să cedeze SUA și altor țări în chestiunea blocării Nord Stream 2, notează The New York Times.
În opinia autorului articolului, Melissa Eddy, noul cancelar Olaf Scholz i-a surprins pe mulți, atunci când a ocupat aceeași poziție ca și predecesoare lui, Angela Merkel, numind acest proiect drept unul comercial și de o importanță exclusivă pentru dezvoltarea bazei industriale a Germaniei. Cu toate acestea, potrivit materialului, gazoductul va avea de întâmpinat anumite bariere până a intra în funcțiune.
“Și în guvernul Scholz lucrurile nu sunt ușoare deloc. Liderii „verzilor” fac declarații în susținerea cerințelor europene și americane de utilizare a gazoductului de către Germania în calitate de instrument de presiune asupra președintelui Rusiei, Vladimir Putin”, menționează Eddy.
Aceasta observă că înghețarea Nord Stream 2 ar putea slăbi atât pozițiile Germaniei – cea mai puternică țară din Europa, cât și investițiile economice în Ucraina în valoare de 49 miliarde de dolari, potrivit estimărilor NYT.
Jurnalista este convinsă că asupra proiectului continuă să exercite presiuni SUA, care exploatează subiectul gazului rusesc în Europa în “jocurile politice interne”.

“Criticii de la Washington, în frunte cu senatorul din Texas, republicanul Ted Cruz, au încercat în mai multe rânduri să penalizeze companiile care participă la acest proiect, pentru a împiedica darea în exploatare a gazoductului. Recent Senatul a acceptat să supună în ianuarie votului sancțiunile împotriva Nord Stream 2, drept răspuns la acceptul lui Cruz de a nu împiedica aprobarea candidaților pentru Departamentul de Stat și Ministerul Finanțelor, înaintați de Biden”, a indicate a.

Eddy face trimitere la afirmațiile președintelui Federației industriașilor germani, Siegfried Russwurm, care îndeamnă noul guvern să nu amestece afacerilor și politica, adăugând că Rusia a început să furnizeze gaz în Germania în perioada războiului rece, când cele două țări se aflau pe ambele părți ale cortinei de fier.
Acum Nord Stream 2 este supus procedurii de aprobarea din partea regulatorului german. Procesul a fost suspendat pentru că autoritatea a considerat necesară ca Nord Stream 2 AG să-și înființeze în Germania o subsidiară și să depună o nouă cerere pentru certificare în calitate de operator din numele ei, în conformitate cu legislația europeană. După ce această solicitare va fi depusă și acceptată, regulatorul va relua procedura și își va pronunța decizia, după care ar urma să se pronunțe Comisia Europeană.
Fluxul de știri
0