Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

S-au făcut sau nu presiuni pe autoritățile moldovenești când s-a negociat cu Gazprom

© Sputnik / Mihai CarausГлава "Молдовагаз" Вадим Чебан
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2021
Abonare
În perioada negocierilor dintre Moldovagaz și Gazprom, partea rusă nu a făcut presiuni pe autoritățile din Moldova. Declarația a fost făcută de președintele Moldovagaz în cadrul unei emisiuni.
CHIȘINĂU, 29 dec - Sputnik. Gazprom nu a făcut presiuni pe autoritățile din Moldova, așa cum se specula în spațiul public în perioada negocierilor dintre Moldovagaz și concernul rusesc. Președintele Moldovagaz a declarat în cadrul unei emisiuni că nu s-au făcut presiuni și că în cadrul negocierilor s-a discutat inclusiv despre datoriile țării noastre către Gazprom, iar acest lucru i se pare unul firesc lui Ceban, în contextul în care nimeni nu este obligat să livreze gaz pe gratis sau pe datorie.

„Cu Gazprom am discutat doar aspectele comerciale. În primul rând, este o datorie care nu se reglementează de mulți ani și orice furnizor, orice creditor întreabă. (...) S-a primit așa că Gazprom a fost mai concludent în sensul rezolvării acestei probleme. Noi am menționat că trebuie să soluționăm problema, dar din contul „Moldovagaz” nu putem soluționa fără implicarea acționarului”, a precizat Vadim Ceban.

Precizăm că în data de 24 decembrie, ANRE a aprobat prețul de reglementare pentru gazele naturale furnizate de Moldovagaz.
Astfel, prețurile reglementate pentru furnizarea gazelor naturale de către S.A Moldovagaz sunt următoarele:
În punctele de intrare în rețelele de transport a gazelor naturale - 7771 lei.
În punctele de ieșire din rețelele de transport al gazelor naturale - 8059 lei.
În punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de înaltă presiune - 8268 lei.
În punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de medie presiune - 8586 lei.
În punctele de ieșire din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune - 10196 lei.
Amintim că pe 9 noiembrie, ANRE a aprobat noi tarife la gazele naturale, la solicitarea companiei Moldovagaz.
Din 1 noiembrie, consumatorii casnici achită 10,26 lei pe metrul cub de gaze naturale. Prețul final în facturi, cu includerea TVA, constituie 11,08 lei. Anterior, consumatorii plăteau 4,64 lei. Astfel, prețul a crescut de 2,4 ori.
Pe 29 octombrie, Moldova a convenit cu ”Gazprom” prelungirea contractului de livrare a gazelor naturale cu cinci ani.
În cadrul negocierilor, după cum a menționat anterior viceprim-ministrul Moldovei Andrei Spînu, a fost aprobată formula de formare a prețului propusă de partea moldovenească, care se bazează pe raportul dintre prețul de piață la gaz și petrol.
Газовая плита  - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Societate
Ultima oră! Cât vom plăti pentru gaz în 2022 - prețul estimat
Fluxul de știri
0