Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

IPS Ciprian al Buzăului: ”Nu vă prindeți iarăși în jugul robiei!”

Arhiepiscopul Ciprian - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Încă un ierarh al Bisericii Ortodoxe române se ridică cu claritate și fermitate pentru apărarea libertății și împotriva dictaturii sanitare.
BUCUREȘTI, 29 dec – Sputnik. Pastorala de Crăciun a arhiepiscopului Ciprian al Buzăului, un text riguros teologic și atent duhovnicesc, este și o pledoarie pentru libertate și împotriva dictaturii sanitare.
Ierarhul de la Buzău începe prin a aduce aminte că în anul 2020, Biserica a acceptat multe restricții pe care le-a tratat cu seriozitate, în speranța că după aplicarea acestor măsuri, viața socială și religioasă va reveni cât mai repede la normalitate.
Doar că lucrurile nu au stat așa. Departe de a fi eficiente, aceste măsuri nu au făcut decât să alimenteze o stare de prelungită dictatură.
”Autoritățile medicale și politice din multe state ale lumii, sprijinite de mas-media, prin inducerea stării de panică și inocularea fricii în conștiințele umane, se consideră îndreptățite să ia măsuri extreme și chiar draconice”, atrage atenția ÎPS Ciprian.
Între aceste măsuri, printre cele mai grave este obligativitatea vaccinării, cei care ezită în a își face vaccinul fiind supuși de câteva luni de zile ”unei discriminări fără precedent în istoria postdecembristă a poporului român”.
”Indiferent de gravitatea situației în care se află o comunitate umană la un moment dat, război sau pandemie, omul nu poate fi privat de dreptul și libertatea de a opta, în cunoștință de cauză, pentru o soluție sau alta, atâta vreme cât propria decizie nu pune în pericol pe ceilalți, ci cel mult pe sine însuși”.
Astfel, ierarhul atrage atenția asupra erorii logice a celor care vor să impună vaccinarea obligatorie, având în vedere faptul că un om care alege să nu se vaccineze nu pune în pericol sănătatea sau viața celor care aleg vaccinarea.
”Or, aplicarea unor măsuri restrictive și discriminatorii persoanelor care – din convingeri medicale, și nu neapărat religioase – evită „pătimirea” unui astfel de act medical cu respectivele seruri și, mai ales, iminenta impunere a obligativității vaccinării, prin măsuri coercitive inimaginabile într-un stat de drept, pretins democratic, nu pot fi catalogate decât ca încălcări flagrante ale drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în condițiile în care orice act medical este și trebuie să rămână voluntar, întemeiat pe consimțământul liber și informat al persoanei în cauză.”
Soluția, crede ierarhul, este nu obligativitatea, nu îngrădirea libertății, ci informarea clară, cu dragoste și grijă, făcută de către medici.
Libertatea, spune arhiepiscopul Ciprian are o dimensiune interioară, pe care nu ne-o poate răpi nimeni, dar și o dimensiune exterioară, care ne poate fi răpită de ”preaputernicii acestei lumi” și care trebuie apărată. Mai ales că, atrage atenția înaltul ierarh, experiența istoriei ne-a arătat care sunt consecințele dramatice ale pierderii acestei libertăți.
În concluzie, ÎPS Ciprian al Buzăului aduce aminte ca un îndemn, de cuvintele apostolului Pavel către galateni: ”stați, deci, tari în libertatea cu care Hristos ne-a făcut liberi și nu vă prindeți iarăși în jugul robiei”.
Victor Socaciu - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2021
Societate
Doliu în muzica românească: A murit Victor Socaciu
Fluxul de știri
0