Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ceban critică intenția autorităților de a impune moratoriu la angajări în sistemul bugetar

Ion Ceban - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2021
Abonare
Proiectul de hotărâre ce prevede instituirea moratoriului la ocuparea funcțiilor vacante în sistemul bugetar a trezit un val de nemulțumiri din partea reprezentanților autorităților publice locale.
CHIȘINĂU, 29 dec - Sputnik. După ce pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Guvernului a fost inclus un proiect de hotărâre ce prevede instituirea moratoriului la ocuparea funcțiilor vacante în sistemul public, pe un termen de un an de zile, în spațiul public au apărut reacții de nemulțumire.
Primarul Chișinăului a scris pe pagina sa de Facebook că proiectul ce vine să instituie moratoriu pe angajări în sistemul bugetar este o batjocură față de toți primarii.

„Dar cine să lucreze, v-ați întrebat. Ați angajat în funcții doar oameni și rude care vă convin vouă. Restul oamenilor ce să facă, să plece? Doar Primăria Chișinău are circa 2 780 de locuri vacante, iar în toată țara situația este și mai gravă. Pe lângă faptul că nu permiteți majorarea salariilor angajaților, acum îi trimiteți conștient și asumat să caute de muncă peste hotare”, a scris Ion Ceban.

Cu o reacție la acest proiect a venit și directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova, Viorel Furdui. El a menționat că Autoritățile Publice Locale sunt îngrijorate și așteaptă clarificare.
„Acest document vizează direct și indirect autoritățile publice locale. În afară de faptul că Ministerul Finanțelor recidivează din nou, a câta oara, prin a NU consulta în modul adecvat și real, subiecții vizați (în cazul dat APL/CALM), acest document generează anumite confuzii și contradicții în raport cu aplicabilitatea lui față de APL”, a scris Furdui pe pagina sa de Facebook.
Furdui a menționat că, deși documentul ar urma să vină cu titlul de recomandare, în unul din puncte se vorbește despre obligativitatea conducătorilor de a executa această hotărâre. Astfel, Furdui solicită ca să se facă precizările de rigoare în acest sens.
Precizăm că Guvernul vrea să impună moratoriu temporar privind angajările în funcțiile vacante din sistemul public. Un proiect de hotărâre în acest sens ar urma să fie supus votului în cadrul ședinței de astăzi a Executivului.
Autoritățile vor să stabilească moratoriu temporar privind încadrarea personalului în instituțiile/autoritățile publice și la Casa Națională de Asigurări Sociale, în funcțiile vacante înregistrate la data de 30 noiembrie 2021. Astfel, se propune instituirea moratoriului pe un termen de un an, adică până la data de 31 decembrie 2022.
Пресс-конференция Иона Кику об исполнении бюджета-2020 - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2021
Societate
Mai puțini bugetari? Guvernul vrea să instituie moratoriu la angajări
Fluxul de știri
0