Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Cociu: Care sunt solicitările autorităților locale către cele centrale

© Sputnik / Mihai CarausRepublica Moldova drapel
Republica Moldova drapel - Sputnik Moldova, 1920, 29.12.2021
Abonare
Reprezentantul Congresului Autorităţilor Locale din Republica Moldova a anunţat principalele etape care ar contribui la descentralizarea puterii în țara noastră.
CHIȘINĂU, 29 dec – Sputnik. Primarii orașelor și satelor din Moldova vorbesc ani la rând despre necesitatea descentralizării puterii în țară pentru a conferi primăriilor împuterniciri mai mari - inclusiv și din punct de vedere financiar. Principalele propuneri către autoritățile centrale ale țării au fost exprimate de primarul orașului Ștefan Vodă, Vladislav Cociu, în Studioul Sputnik Moldova.

„Pentru îmbunătățirea bazei de impozitare, noi am propus de nenumărate ori modificarea codurilor fiscale. În Congresul Autorităților Locale din Moldova am analizat toate problemele apărute în ultimii ani. Principalul lucru pe care ne-am dori este îmbunătățirea colectării impozitelor pentru ca mai multe fonduri să rămână la primării”, a remarcat interlocutorul.

Potrivit primarului, cea mai deplorabilă situație cu colectarea impozitelor și acumularea de fonduri are loc la sate, în orașe situația este ceva mai bună, întrucât 50 la sută din fondurile din impozitul pe venit merg la bugetele orașelor.

„Ne-am dori ca bugetele orașelor să primească 75% din impozitul pe venit. De asemenea, cerem autorităților centrale să dubleze suma alocată Fondului Rutier. Astfel, primăriile vor avea o posibilitate reală de a aduce drumurile în ordine, de a efectua reparații curente”, a mai spus Cociu.

Primarul a adăugat: în repetate rânduri a fost abordată problema Legii nr.270 și anume să se mărească salariile angajaților primăriilor care sunt nevoiți să părăsească sistemul din cauza unor salarii de 2.500 - 3.000 lei. Cociu și-a exprimat speranța că autoritățile centrale vor asculta solicitările exprimate, iar în 2022 vor trage concluziile necesare.
Fluxul de știri
0