Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Munteanu: Poziționarea geografică a Moldovei - o sentință

© Sputnik / OsmatescoАндрей Мунтян
Андрей Мунтян - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2021
Abonare
Politologul Andrei Muntean a făcut o analiză a situației politice din țară și a dat un pronostic referitor la evoluția situației în baza dialogului extern al autorităților, care are loc la ora actuală.
CHIȘINĂU, 28 dec – Sputnik. Republica Moldova ocupă o poziție geografică destul de interesantă. Țara se află, de facto, între două civilizații - cea de Vest și de Est. Anume în baza acestui fapt, autoritățile moldovenești ar trebuie să construiască politica externă, astfel încât să fie de folos pentru cetățeni.
Despre aceasta a povestit politologul și diplomatul Andrei Muntean, într-un interviu pentru Sputnik Moldova.

"Orice persoană care se interesează de politologie ar trebuie să rețină geniala frază a lui Napoleon și anume că geografia este o sentință. Diplomația este acea parte a politicii pe care o promovează statul și care diferă de la o țară la alta. Dar, diplomații ar trebui să contribuie la îmbunătățirea nivelului de trai al cetățenilor", a remarcat politologul.

Potrivit lui Munteanu, diplomația moldovenească este încă destul de "tânără, dar este oglinda politicii interne. Expertul este convins că activitatea diplomației naționale ar trebuie să contribuie la ridicarea nivelului de trai și a perspectivelor ca țară, dar nu să reprezinte interesele altor state.
"Nu există strategii de dezvoltare democratică a Moldovei. Societatea nu înțelege cu ce se ocupă diplomații noștri, iar activitatea lor este, în general, fără rezultate", a punctat Andrei Muntean.
De asemenea, diplomatul a menționat că mulți experți ar putea declara faptul că lipsa unui conflict armat în zonă poate fi o dovadă a diplomației reușite și acest lucru, la fel, este unul corect.
Muntean a adăugat că esența diplomației moldovenești este exprimată prin lipsa înțelegerii modului de a prietenie cu restul statelor, astfel, încât, în capul mesei să se afle statutul de neutralitate al Republicii Moldova.
Fluxul de știri
0