Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Trombițchi: "Construcția unei centrale nucleare românești lângă Moldova este periculoasă"

© Sputnik / OsmatescoIlia Trombițchi
Ilia Trombițchi - Sputnik Moldova, 1920, 28.12.2021
Abonare
Expertul de mediu Ilia Trombițchi a comentat intenția autorităților românești de a construi o centrală nucleară în apropierea frontierei cu Moldova.
CHIȘINĂU, 28 dec - Sputnik. Acum o lună, Primăria municipiului Iași a anunțat despre faptul că România are intenția de a construi o centrală nucleară cu reactoare mici modulare, care ar urma să fie amplasată în localitatea Holboca, la doar trei kilometri de hotarul cu Republica Moldova.
Proiectul ar urma să fie realizat în colaborare cu partenerii americani.
Cât de periculoasă este această inițiativă pentru Moldova, dacă se va ajunge la construcția ei, a explicat președintele Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Nistru „Eco-TIRAS” în studioul Sputnik Moldova.

"Faptul că ar putea fi construită o centrală nucleară la o distanță atât de mică de Republica Moldova stârnește îngrijorare. Cel mai probabil, acum ecologiștii "verzi" vor reacționa în acest caz", a comentat expertul de mediu.

Trombițchi a amintit despre faptul că anterior s-a discutat despre construcția unei centrale nucleare și pe teritoriul Moldovei. Proiectul ar fi trebuit să fie implementat în perioada sovietică în raionul Grigoriopol din stânga Nistrului, iar banii pentru construcție urmau să fie alocați din bugetul fostei URSS.

"Din punct de vedere economic, energia nucleară, desigur, este un lucru benefic. Investițiile se fac odată, iar ulterior beneficiile sunt pentru ani de zile și cu cheltuieli reduse", a punctat Ilia Trombițchi.

Expertul de mediu a punctat faptul că, atât pe teritoriul României, cât și pe cel al Ucrainei, funcționează centrale nucleare, doar că acestea sunt la o distanță destul de mare de hotarele Moldovei.
Cea din România, Centrala Nucleară de la Cernavodă, deocamdată unica de pe teritoriul statului vecin, a fost construită în 1980, pe timpul lui Nicolae Ceaușescu. Pentru răcirea reactoarelor este folosită apa din canalul Dunăre-Marea Neagră.
Fluxul de știri
0