Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Mocanu: “Moldova îmbătrânește” - Ce se întâmplă cu populația țării

© Sputnik / OsmatescoВиктор Мокану
Виктор Мокану - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2021
Abonare
Președintele Asociației Sociologilor și Demografilor, Victor Mocanu, a explicat care sunt principalele motive din cauza cărora în Republica Moldova mortalitatea depășește natalitatea.
CHIȘINĂU, 27 dec - Sputnik. Expertul este de părere că Moldova se „stinge” încet, întrucât deja de zeci de ani natalitatea este în scădere. Acest fenomen se face tot mai mult simțit în special în ultimii ani.
Datele statistice sunt îngrijorătoare. În anul 2020, rata natalității a scăzut cu aproximativ 5,2% comparativ cu anul 2019, iar această tendință s-ar putea menține și până la sfârșitul anului curent.
Motivele acestei statistici deloc îmbucurătoare sunt câteva: Moldova este una dintre cele mai sărace țări din Europa, iar populația continuă să emigreze peste hotarele țării.
Expertul Victor Mocanu a comentat situația în studioul Sputnik Moldova.

“Primul factor este sporul natural negativ, al doilea - migrația. Tinerii pleacă peste hotare pentru totdeauna și își întemeiază acolo familii. Cei care rămân în țară se căsătoresc aproape de vârsta de 40 de ani și abia la această vârstă se gândesc să conceapă un copil”, a comentat președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Moldova.

Potrivit expertului, situația demografică este una alarmantă din cauza faptului că, în ultimii 20 de ani, numărul populației s-a micșorat cu aproximativ un milion de cetățeni.

“În urma unui studiu, am observat că situația este cu mult mai critică decât ne-am fi gândit. Dacă e să comparăm satele cu orașele, atunci noi vedem că populația crește doar în Chișinău, Bălți și Cahul. În timp ce în localitățile mai mici are loc depopularea”, a subliniat Victor Mocanu.

Președintele Asociației Sociologilor și Demografilor a adăugat, de asemenea, că este destul de greu de făcut făcut o analiză mai exactă a întreg procesului demografic, din motiv că recensământul din 2014 a eșuat.
La ora actuală situația se înrăutățește și din cauza îmbătrânirii populației, dar și din cauza lipsei unui program clar al guvernării de dezvoltare a zonelor rurale cu o infrastructură modernă.
Fluxul de știri
0