Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Destrămarea URSS ar putea fi inclusă în calendarul oficial din Rusia

© Sputnik / Александр МакаровEvenimente de la Moscova în perioada 19-22 august 1991. Moscoviții din Piața Roșie la 22 august 1991.
Evenimente de la Moscova în perioada 19-22 august 1991.
Moscoviții din Piața Roșie la 22 august 1991. - Sputnik Moldova, 1920, 27.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
În Duma de Stat a Rusiei a fost înaintat un proiect legislativ care presupune instituirea Zilei memoriei lichidării URSS pe 26 decembrie.
CHIȘINĂU, 27 dec – Sputnik. În Rusia ar putea fi inclusă o nouă zi în calendarul oficial, la inițiativa vicepreședintele Dumei de Stat a Rusiei, Boris Cernîșov (Partidul Liberal-Democrat, LDPR), care consideră că destrămarea Uniunii Sovietice reprezintă principala catastrofă a secolului XX. Astfel, proiectul legislativ înaintate de el presupune declararea zilei de 26 decembrie drept Ziua memoriei a încetării existenței URSS.
Într-un interviu oferit Sputnik, Boris Cernîșev a declarat că “împreună era mult mai bine”, iar încetarea existenței acestui stat a dus la o tragedie.
“Oamenii care au trădat, i-au înșelat pe oamenii noștri, au procedat în mod criminal. Neglijența de la conducerea politică a Uniunii Sovietice s-a reflectat în creșterea criminalității, milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă, s-au agravat conflictele interetnice, a început o mare migrație a popoarelor – din republicile naționale au fost alungați rușii, a fost pierdută integritatea teritorială”, a spus Boris Cernîșov.
Principala concluzie: toți au înțeles că destrămarea țării își lasă urmele în viața fiecărei persoane, a explicat politicianul. Dacă vom da uitării acele consecințe de după descompunerea țării, “vom ajunge la aceeași situație de fiecare dată, adunând teritorii, adăugând ceva, pentru ca pe 25 decembrie 1991, să fie coborât steagul, Sovietul Suprem să decidă în câteva ore desființarea statului”.
“E o lecție istorică pe care trebuie să o reținem. Când avem o atitudine iresponsabilă față de statul nostru, putem pierde totul într-o singură clipă. Va fi un semnal că statul spune: nu trebuie să dăm uitării nu doar paginile glorioase ale istoriei, dar și momentele complicate. Trebuie să însușim această lecție odată și pentru totdeauna, pentru că nu se știe cine și cum va conduce țara noastră peste 5, 10, 20 sau 30. Nimeni n-a fost în stare să prognozeze destrămarea Imperiului Rus, Uniunii Sovietice. Iată de ce este foarte important să însușim această lecție”, consideră Boris Cernîșov.
Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și de Securitate al UE și vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Editoriale
Cum intenționează Uniunea Europeană să dezintegreze Rusia
Fluxul de știri
0