Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

China își aprinde „soarele artificial”

© AP Photo / Ng Han GuanSoare, imagine simbol
Soare, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 26.12.2021
Abonare
O nouă rundă de experimente de fuziune nucleară pentru tehnologia Tokamak supraconductor experimental avansat (EAST), sau „soare artificial chinezesc”, a început luna aceasta la Institutul de Științe Fizice Hefei.
BUCURESTI, 26 dec – Sputnik. Potrivit directorului adjunct al institutului de Științe Fizice Hefei, Song Yuntao, experimentul are ca scop modernizarea sistemului de încălzire auxiliară EAST pentru a face soarele artificial „mai fierbinte” și mai „durabil”. Testarea se aşteaptă să dureze o jumătate de an, relatează agenția de știri Xinhua, citată de RT.
Reactorul EAST a fost proiectat pentru a reproduce procesul de fuziune nucleară produs de soare. De când a devenit operațional pentru prima dată în 2006, EAST este o platformă de testare deschisă care permite oamenilor de știință chinezi și internaționali să efectueze experimente legate de fuziune.
A stabilit deja mai multe recorduri privind plasma extrem de fierbinte. În iunie, EST a atins o temperatură maximă de 288 de milioane de grade Fahrenheit (160 de milioane de grade Celsius), care este de peste zece ori mai fierbinte decât soarele.
EAST este unul dintre cele trei tokamak-uri interne majore care sunt operate în prezent în China. Face parte din instalația International Thermonuclear Experimental Reactor, care va deveni cel mai mare reactor de fuziune nucleară din lume când va începe să funcționeze în 2035.
Cruceșătorul submarin “Kneaz Vladimir” - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Editoriale
Rusia consolidează pacea: Cu un cuvânt bun, cu ”Borei” și ”Iasen”
Fluxul de știri
0