Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Oficial: Ucraina nu a identificat surse alternative gazului rusesc

© Sputnik / StringerВывеска на здании нефтегазовой компании "Нафтогаз Украины" в Киеве
Вывеска на здании нефтегазовой компании Нафтогаз Украины в Киеве - Sputnik Moldova, 1920, 25.12.2021
Abonare
Șeful Naftogaz, Iuri Vitrenko, a recunoscut că nu există alternativă la gazul rusesc.
CHIȘINĂU, 25 dec - Sputnik. Ucraina, deocamdată, nu poate să-și asigure integral volumul de gaze naturale din surse alternative față de cel furnizat din Rusia. De această părere este șeful concernului ucrainean Naftogaz, Iuri Vitrenko, fiind întrebat în cadrul unui interviu acordat pentru un portal de știri de la Kiev.
"Fizic, navele cu GNL (gaz natural lichefiat. - N. red.) nu pot intra în Ucraina. Și nici chiar prin terminalul care există în Polonia, gazul GNL nu ar fi posibil să pătrundă fizic în Ucraina", a recunoscut managerul companiei.
Potrivit acestuia, pentru ca să existe această posibilitate este nevoie ca pe teritoriul Poloniei să fie modernizat sistemului de conducte de gaz.
„Pentru a furniza fizic gaz din Germania prin Polonia spre Ucraina, este necesar ca, partea poloneză în apropierea de teritoriul Ucrainei, să înlăture blocajele care apar, prin extinderea capacității de furnizare a gazului și prin investiții în infrastructură”, a explicat Vitrenko.
Șeful Naftogaz a adăugat că acest lucru necesită timp și investiții din partea autorităților de la Varșovia, care încă nu a făcut acest lucru, deoarece așteaptă bani din Europa pentru realizarea acestor obiective.
"Dacă vrem să rezolvăm problema securității fizice și a diversificării fizice, atunci soluția este să avem propriul nostru terminal GNL. Însă aici apare problema ce ține de tranzitul prin strâmtoarea Bosfor. Deocamdată, Turcia nu permite tancurilor de transport al gazului lichefiat să treacă prin Bosfor. Există, până când, la nivel de discuții, o posibilitate în cazul dacă va fi construit Canalul Istanbul, ca navele maritime cu cisterne GNL să treacă prin acest canal. Dar când va fi acest lucru, rămâne o întrebare deschisă. La moment nu avem nimic ", a conchis el.
Din anul 2015 Ucraina nu mai are contract direct de procurare a gazului natural din Rusia, fiind nevoită să folosească ca intermediari companiile din Europa. Începând cu luna septembrie 2020 autoritățile ucrainene au început să achiziționeze combustibilul albastru din Rusia în regim de revers virtual, prin care aproximativ jumatate din volumul de gaz este stocat direct pe teritoriul Ucrainei.
Până în 2020, a existat un contract cu Gazpromul prin care Ucraina s-a angajat să ia gaz la granița cu Rusia și să-l transfere înapoi către Gazprom Export la granița cu Europa. Prin urmare, Kievul a folosit un revers fizic din UE, ceea ce a dus la o creștere a costului materiilor prime.
În același timp, Naftogaz a afirmat că importurile directe de gaze din Rusia ar pune în pericol suveranitatea țării.
Fluxul de știri
0