Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Sfaturi prețioase: Cum pot fi prevenite maladiile oncologice

Sfaturi prețioase: Cum pot fi prevenite maladiile oncologice
Abonare
În ultimele decenii se observă o creştere a indicilor morbidităţii prin cancer în mai multe ţări, deşi oncologia dispune de metode moderne şi eficiente de diagnostic şi tratament.
Cancerul reprezintă una din principalele cauze de deces în ţările dezvoltate, fiind depășit doar de maladiile cardiovasculare. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în fiecare circa 10 milioane de oameni an de pe glob decedează din cauza cancerului.
Drept cauze ale unei atare situaţii sunt considerate: înrăutăţirea situaţiei ecologice ca rezultat al activităţii umane, abuzul de alcool, fumatul, alimentaţia incorectă, stresul psiho-social.

"Tutunul este responsabil pentru 90 procente din toate tipurile de cancer. Pe locul doi este consumul frecvent de alcool, urmat de alimentația incorectă (fast-food, conservanți ș.a.). Stresul și modul de viață sedentar la fel poate contribui la apariția maladiei", a declarat pentru Sputnik Moldova doctorul în științe medicale și coordonator al Programului Național de Control al Cancerului, Rodica Mândruță-Stratan.

De menționat este că în țara noastră cel mai afectat de cancer este grupul de vârstă de peste 50 de ani (peste 25%), iar principala cauză a ritmului înalt de creştere a mortalităţii din cauza cancerului este diagnosticul tardiv al tumorilor.
Rodica Mândruță-Stratan susține că maladia poate fi prevenită prin control medical periodic, pentru depistare precoce, şi prin abordarea unui mod de viaţă sănătos - pentru reducerea factorilor de risc.
Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.
Fluxul de știri
0