Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova speră că înțelegerile dintre Gazprom și Moldovazag vor fi respectate

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Abonare
Un responsabil din cadrul Ministerului rus de Externe a declarat că el speră că înțelegerile dintre Gazprom și Moldovazag vor fi respectate.
CHIȘINĂU, 24 dec - Sputnik. Rusia speră ca înțelegerile privind plățile pentru livrarea gazului rusesc între Moldovagaz și Gazprom vor fi respectate și pe viitor. Declarația a fost făcută, într-un interviu acordat RIA Novosti, de directorul Departamentului Doi al Țărilor CSI al Ministerului rus de Externe, Alexei Polișiuk.
Polișiuk a amintit că contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe un termen de cinci ani și prevede cele mai bune condiții pentru Chișinău și anume că prețul pentru gazul livrat Moldovei este acum de patru ori mai mic decât prețul de pe piață.
„Într-adevăr, au existat probleme cu efectuarea plății în luna noiembrie, dar în decembrie aceasta a fost efectuată la timp. Sperăm ca în viitor prevederile acordurilor să fie respectate. Presupunem că problema aprovizionării cu energie a Moldovei și Transnistriei a fost rezolvată pe o perspectivă de cinci ani. Reprezentanții Republicii Moldova au vorbit în repetate rânduri despre acest lucru”, a spus Polișciuk.
Pe 29 octombrie, Gazprom și Moldovagaz, după îndelungi negocieri, au prelungit contractul de furnizare a gazelor naturale pe o perioadă de 5 ani, începând cu 1 noiembrie.
Condițiile s-au dovedit a fi favorabile pentru partea moldovenească - aproximativ 430 de dolari la mia de metri cubi de combustibil albastru, în timp ce prețurile de pe piață ajung la mii de dolari.
Gazprom a spus că, ținând cont de situația din Republica Moldova, s-a decis semnarea contractului practic în condițiile înaintate de partea moldovenească, dar sub rezerva achitării la timp și în volum deplin a plăților curente.
În noiembrie, Republica Moldova a avut probleme cu transferul plăților la timp și a fost nevoie de o amânare.
Autoritățile moldovenești au aprobat modificări la bugetul de stat pentru achitarea datoriei către Gazprom în valoare de 74 de milioane de dolari pentru gazele livrate în octombrie și noiembrie. Cu toate acestea, reprezentantul „Gazprom” Serghei Kupriianov și-a exprimat temerile că criza neplăților s-ar putea repeta în viitor.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 24.12.2021
Economie
ANRE a aprobat prețul de reglementare pentru gazele naturale furnizate de Moldovagaz
Fluxul de știri
0