Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Polonia, atacată de Comisia Europeană pentru o situație întâlnită și în România și Ungaria

© AFP 2022Ursula von der Leyen la Parlamentul European
Ursula von der Leyen la Parlamentul European - Sputnik Moldova, 1920, 23.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Comisia Europeană a lansat ieri o procedură de infringement împotriva Poloniei după decizia anunţată de Tribunalul constituţional polonez prin care era contestată întâietatea dreptului european în faţa celui naţional
BRUXELLES, 23 dec – Sputnik, Daniela Porovăț. Comisia Europeană nu iartă Polonia pentru că își apără suveranitatea, așa că a lansat o procedură de infringement împotriva Varșoviei.
"Considerăm că această jurisprudenţă încalcă principiile generale de autonomie, de întâietate, de eficacitate şi de aplicare uniformă a dreptului Uniunii şi deciziile cu caracter obligatoriu ale Curţii de Justiţie (a UE). Considerăm în acelaşi timp că Tribunalul constituţional (polonez) nu mai răspunde exigenţelor unui tribunal independent şi imparţial stabilit prin lege, aşa cum o cere tratatul" UE, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni.
Viceministrul justiţiei din Polonia, Sebastian Kaleta, a reacționat arătând că lansarea procedurii de infringement împotriva ţării sale reprezintă un atac asupra Constituţiei şi suveranităţii Poloniei.
La începutul lunii octombrie, Tribunalul constituţional din Polonia a decis că unele articole din tratatele UE sunt incompatibile cu Constituţia ţării și a stipulat întâietatea dreptului național asupra celui european. O situația similară este de întâlnit și în Ungaria, ba chiar și în România.
Astfel, la începutul lunii decembrie, refuzând să efectueze o „analiză mai amplă privind primatul dreptului UE” sau o revizuire specifică a hotărârii instanței UE, Curtea Constituțională a Ungariei a decis că această țară are dreptul constituțional „inalienabil” la suveranitate și autodeterminare. În această privinţă, judecătorii au hotărât că Ungariei i se permite să-și aplice propriile legi în domenii în care normele UE au „eficacitate incompletă”.
Și Curtea Constituțională a României a decis în iunie 2021 că Secția Specială de anchetare a magistraților este constituțională, iar desființarea ei nu poate fi decisă decât de Parlament, dar Comisia Europeană a atacat CCR pentru această decizie.
Fluxul de știri
0