Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

A fost avizată candidatura noului ambasador în Rusia

© Public Domain / Parlamentul Republicii MoldovaЛилиан Дарий
Лилиан Дарий - Sputnik Moldova, 1920, 22.12.2021
Abonare
Comisia Politică Externă și Integrare Europeană a avizat pozitiv desemnarea unui nou ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă. Iată despre cine este vorba.
CHIȘINĂU, 22 dec – Sputnik. Candidatura lui Lilian Darii la funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă a fost avizată pozitiv de către Comisia Politică Externă și Integrare Europeană. Decizia a fost luată în cadrul ședinței de astăzi, cu votul a șase membri.
Potrivit unui comunicat plasat pe pagina oficială a Parlamentului, Lilian Darii este diplomat de carieră. A absolvit facultatea de Relații Internaționale și a făcut studii de doctorat la Institutul de Filosofie, Sociologie si Drept, Academia de Științe a Moldovei.
În 2018 a fost numit ambasador în Regatul Belgiei și Marele Ducat de Luxemburg, precum și în calitate de șef al Misiunii Republicii Moldova pe lângă NATO.
În perioada 2017-2018 a fost ambasador cu misiuni speciale, în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Iar în 2016-2017 a exercitat funcția de viceministru, MAEIE.
Experiența profesională a diplomatului mai include activitatea în cadrul Centrului OSCE din Bişkek, Republica Kârgâză.
Nicu Popescu, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 30.11.2021
Politică
Popescu: Avem un candidat la funcția de ambasador în Rusia, așteptăm încheierea procedurii
”Ambasadorii extraordinari și plenipotențiari, reprezentanții permanenți, trimișii și însărcinații cu afaceri en titre (permanenți) – șefi ai misiunilor diplomatice – sunt numiți și rechemați din funcție de către Președintele Republicii Moldova, la propunerea Guvernului. Propunerile referitoare la numirea în aceste funcții sunt înaintate Guvernului de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, cu consultarea Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană a Parlamentului”, este menționat în comunicatul emis de Parlament.
Amintim că la sfârșitul lunii noiembrie Moldova a trimis la Moscova o solicitare pentru acreditarea unui nou ambasador al Republicii Moldova în Federația Rusă.
Asta după ce în luna august Vladimir Golovatiuc a fost rechemat și demis din funcția de șef al misiunii diplomatice a Republicii Moldova în Federația Rusă. Vladimir Golovatiuc ar fi fost implicat într-un scandal sexual. Acesta este învinuit de o angajată a Ambasadei Republicii Moldova la Moscova de hărțuire sexuală.
Fluxul de știri
0