Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Litvinenco a explicat de ce mandatul noului primar de Bălți poate fi considerat legitim

© Sputnik / Mihai CarausSergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2021
Abonare
Ministrul Justiției consideră că mandatul primarului de Bălți este reprezentativ, întrucât cetățenii l-au votat.
CHIȘINĂU, 21 dec – Sputnik. Mandatul noului primar al municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, poate fi considerat legitim și reprezentativ, întrucât a fost ales de cetățeni. Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, invitat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.
În cel de al doilea tur al alegerilor locale noi din municipiul Bălți, pentru candidatura lui Nicolai Grigorișin și-au dat votul peste 7 mii de alegători.
În ceea ce privește excluderea din cursa electorală a candidatului Partidului ”Șor”, Marina Tauber, Litvinenco consideră că acest caz va deveni o lecție pentru toți ceilalți concurenți și va demonstra necesitatea respectării legii și a declarării fondurilor.

”Acest mandat este cu mult mai reprezentativ decât dacă, de exemplu, primarul ar fi fost numit de către altcineva și nu ales de cetățeni. Finanțarea corectă, transparentă, legală a partidelor este un element definitoriu a unor alegeri libere și corecte”, a declarat Litvinenco.

Ministrul Justiției este sigur că alegerile sunt imposibile dacă doar unii candidați respectă toate prevederile legii, în timp ce ceilalți le ignoră. Totodată, el a reamintit că numele a trei membri ai Partidului „Șor” sunt menționate în raportul Kroll privind frauda bancară, dar numai instanța are dreptul să determine vinovăția tuturor acestor oameni.
Alegeri - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2021
Politică
Ultima oră! Cine a câștigat alegerile la Bălți
Potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor, candidatul independent Nicolai Grigorișin a câștigat turul doi al alegerilor locale din Bălți. El a acumulat 7148 (84,77%) din voturi, iar candidatul Partidului „Patrioții Moldovei” Nicolae Chirilciuc a obținut 1248 (15,23%) din sufragii.
La alegeri au fost așteptați în jur de 102 mii de cetățeni cu drept de vot, dar prezența la urne a fost foarte scăzută - 9,98% din numărul alegătorilor (10 209 persoane).
Fluxul de știri
0