Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Rămâne sau nu Ilan Șor fără imunitate parlamentară

© Sputnik / Miroslav RotariIlan Șor
Ilan Șor - Sputnik Moldova, 1920, 21.12.2021
Abonare
Comisia juridică, numiri și imunități a acceptat cele nouă solicitări ale procurorului general interimar Dumitru Robu.
CHIȘINĂU, 21 dec - Sputnik. Comisia juridică, numiri și imunități a acceptat solicitările procurorului general interimar Dumitru Robu cu privire la ridicarea imunității și reținerea lui Ilan Șor. Deocamdată nu se știe când va fi examinat raportul comisiei în plenul Parlamentului.
Asta în contextul în care săptămâna trecută procurorul general interimar Dumitru Robu a cerut acordul Parlamentului pentru ridicarea imunității, reținerea și arestarea lui Ilan Șor. Robu a venit cu nouă cereri în care este vizat Ilan Șor. Solicitările au fost citite în plen de președintele Parlamentului, Igor Grosu.
Azi a fost a doua ședință a comisiei parlamentare care se ocupă de cele nouă solicitări de la procuratura generală.

”Comisia juridică, numiri și imunități a finalizat examinarea celor nouă cerere depuse la Parlamentul Republicii Moldova de către procurorul general interimar, Dumitru Robu, cu privire la încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatului Ilan Șor. Și a aprobat rapoartele pe toate cele nouă cereri ale procurorului general”, a declarat Olesea Stamate, după ședința comisiei.

Și de această dată ședința a fost cu ușile închise. Deputații și procurorii care au participat la întrunire au fost păziți de angajații de la Serviciul de Protecție și Pază de Stat. Olesea Stamate a explicat de ce a fost nevoie de astfel de măsuri.
”A fost declarată în continuare ședința comisiei închisă la solicitarea inclusiv a procurorului general deoarece unii deputații ai Parlamentului Republicii Moldova sunt vizați. Numele lor figurează în informația din materialele prezentate de procuratura generală și ținând cont de confidențialitatea urmării penale era corect”, a declarat președintele comisiei.
Ilan Șor a mai fost lipsit de imunitate parlamentară și în fostul legislativ. Astfel în data de 15 august 2019, la propunerea procurorului general interimar Dumitru Robu, Șor a rămas fără imunitate parlamentară. Cererea de ridicare a imunității a fost solicitată de organul de urmărire penală în cadrul unui nou dosar deschis la începutul lunii august de Procuratura Anticorupție în marele dosar de fraudare a sistemului bancar.
Ilan Șor - Sputnik Moldova, 1920, 17.12.2021
Politică
Va rămâne Șor fără imunitate parlamentară? Stamate - detalii privind ședința secretă
Amintim că în mai 2015, Șor a fost condamnat la șapte ani și șase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanța a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. De mai bine de trei ani, dosarul în care este vizat Ilan Șor s-a examinat la Curtea de Apel din Cahul. Ilan Șor a rămas fără imunitate parlamentară în august 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, iar după alegerile parlamentare din 11 iulie curent, el a devenit din nou deputat pe listele Partidului Politic „ȘOR”.
La sfârșitul lunii august, dosarul lui Ilan Șor a fost transferat de la Curtea de Apel Cahul la Curtea de Apel Chișinău. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiție la solicitarea lui Ilan Șor. Decizia vine după ce avocatul lui Ilan Șor, Denis Calaida, a cerut mutarea dosarului din cauza unor suspiciuni colective de imparțialitate a magistraților.
Anterior, Procuratura Generală a venit cu precizări referitor la cauzele penale în care este vizat Ilan Șor. Astfel, acestea se află atât la etapa de urmărire penală, cât și la etapa judecării, dar nu pot fi finalizate din motivul eschivării lui Șor.
Fluxul de știri
0