Analize și opinii
Pe site-ul Sputnik Moldova găsiți întotdeauna comentarii ale experților cu privire la evenimentele politice de actualitate, precum și analize ale fenomenelor sociale și economice care se produc în țară.

Cum alegem corect bradul natural de Crăciun - ecolog

© Sputnik / Miroslav Rotaritârg de brazi
târg de brazi - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2021
Abonare
Bradul de Crăciun este principalul element de decor al oricărei locuințe în perioada sărbătorilor de iarnă. Ecologul Ilia Trombițchi a explicat cum să alegem corect pomul potrivit de Anul Nou astfel încât să reziste până la sfârșitul sărbătorilor.
CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik. Cel mai bun brad natural pentru Anul Nou este cel care a fost săpat cu tot cu rădăcină. Este important ca la finalul sărbătorilor pomul să poată fi plantat afară. Părerea a fost exprimată în Studioul Radio Sputnik Moldova de către ecologul Ilia Trombițchi.

„Nu este sigur că arborele va rezista în tot acest timp și va fi îngrijit după cum este necesar. Ar fi bine dacă acesta ar fi păstrat într-un mediu răcoros. În aceste condiții, cel mai probabil, bradul va rezista și va supraviețui, fapt ce ar permite replantarea ulterioară. Însă, astfel de pomi se vând rar la noi, trebuie să fim realiști", a spus Trombițchi.

Potrivit lui Trombițchi, este adevărat că rădăcina pomilor este adesea deteriorată în timpul săpării. În acest caz, potrivit ecologului, depinde cât de grave sunt aceste daune, dar dacă, totuși, diferența dintre bradul tăiat și cel cu rădăcină nu este mare, atunci este mai bine să alegem a doua variantă.
Totodată, Trombițchi a povestit cum să determinăm dacă sunt sănătoase rădăcinile unui copac.

„Bradul are o rădăcină principală. Dacă în momentul tăierii pomului aceasta a devenit deja groasă, atunci este mai bine să nu luăm un astfel de copac. Sunt puține șanse că un asemenea brad va supraviețui până la sfârșitul sărbătorilor. Este mai bine să alegem unul la care această rădăcină nu a crescut încă sau tăietură este foarte mică”, a explicat specialistul.

Елочный базар  - Sputnik Moldova, 1920, 16.12.2021
Societate
Târgurile de brazi, deschise în toate sectoarele Capitalei: Iată unde sunt amplasate
Pe lângă tăierea corectă, a subliniat Trombițchi, este important să se acorde atenție aspectului general al bradului.
"Toată lumea vrea un brad proaspăt, pufos, dar acum pomii dorm. În orice caz, vor fi proaspeți", a spus Trombițchi.
Cum alegem un brad natural și factorii asupra cărora trebuie să atragem atenție:
Bradul de Crăciun trebuie să fie „pufos”, acoperit dens cu ace;
Culoarea acelor trebuie să fie verde, uniformă, și nu galbenă;
Trunchiul trebuie să fie puternic, fără deteriorări;
În cazul alegerii unui pom cu rădăcină - un sistem radicular întreg, fără deteriorări, și fără rădăcina mare crescută.
Fluxul de știri
0