Expert: De ce Moldova nu produce electricitate ieftină

© Sputnik / Ilya Naymushin / Accesați arhiva multimediaLinie de electricitate
Linie de electricitate - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2021
Abonare
Expertul Sergiu Robu a explicat de ce Moldova încă nu folosește pe deplin surse alternative de energie și continuă să fie dependentă de aprovizionarea cu energie electrică din rețelele tradiționale.
CHIȘINĂU, 20 dec - Sputnik. În multe țări europene, energia soarelui și a vântului este utilizată pe scară largă pentru a genera energie electrică, în timp ce în Moldova acest lucru este încă străin și există o explicație de ce astfel de stații încă nu sunt create masiv în republică. Opinia a fost exprimată în emisie la Radio Sputnik Moldova de către expertul în energetică Sergiu Robu.
"Orice tip nou de energie în Moldova va costa întotdeauna mai mult decât suntem obișnuiți să plătim. Acest lucru este valabil chiar și pentru petrol și gaze. Dacă mai devreme producția de petrol nu era dificilă, atunci de-a lungul anilor a devenit o ocupație cu forță de muncă intensivă, același lucru este valabil și pentru gaz, deoarece în partea europeană rămân zăcăminte doar pentru 30 de ani”, a spus interlocutorul.
În ceea ce privește sursele de energie regenerabilă, Robu a subliniat că pe viitor acestea ă ar trebui să fie mai ieftine decât cele obișnuite. În calitate de exemplu, expertul a citat funcționarea unui generator eolian de 1 megawatt, care, conform schemei de conectare, reprezintă, în esență, un motor electric inversat.
„Aceasta este o instalație foarte simplă în comparație cu o turbină cu gaz, deoarece există multe riscuri asociate cu presiunea gazului și pericole de explozie în funcționarea acesteia. Când vine vorba de energia regenerabilă, costul de producere a energiei electrice scade pe măsură ce tehnologia avansează, dar costul consumului crește”, a adăugat Robu.
Potrivit acestuia, acest lucru se datorează faptului că generatoarele eoliene sau solare generează mult mai puțină energie decât generatoarele convenționale cu gaz. Pentru consumator, prețul final al unui kilowatt de energie electrică devine mult mai scump. Există, de asemenea, riscuri asociate cu viteza vântului sau vremea înnorată atunci când stocarea energiei devine dificilă.
Fluxul de știri
0