Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

„Frauda bancară”: PCCOCS a mai finalizat unul din dosarele penale

© Inquam Photos / Octav GaneaJustiție, ciocan
Justiție, ciocan - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2021
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
A fost terminată urmărirea penală în dosarul penal al fostului administrator special al Unibank.
CHIȘINĂU, 20 dec – Sputnik Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a terminat urmărirea penală și urmează să trimită în judecată unul din dosarele penale denumite generic „frauda bancară a mijloacelor bănești garantate de stat”. Ancheta a fost efectuată în privința administratorului special al Unibank, care în anul 2015 a contribuit la eliberarea frauduloasă a peste 75 milioane lei – mijloace bănești din contul garanțiilor de stat.
În urma cercetărilor, PCCOCS a probat implicarea funcționarului din cadrul Băncii Naționale a Moldovei desemnat să administreze Unibank, în comiterea infracțiunii de abuz de serviciu în interesul unei organizații criminale.
Potrivit legii, infracțiunea incriminată se pedepsește cu închisoare de la 3 la 7 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 ani şi 15 ani.
Inculpatul deținea funcție de conducere în Banca Națională a Moldovei în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor, iar pentru perioada 2014-2015, a fost delegat în calitate de administrator special al Unibank, în vederea redresării situației financiare precare create în această instituție, rezultată din „frauda bancară. Mai exact, situația financiară fusese constatată ca nerespectând coeficientul lichidității din acea perioadă și măsurile de remediere impuse.
Potrivit PCCOCS, administratorul a ascuns faptul că mijloacele bănești în sumă de peste 75 milioane lei de pe conturile unei persoane juridice nerezidente, care erau blocate, provin atât de la persoane afiliate băncii cât și din frauda bancară de la Banca de Economii. Acest lucru i-a permis administratorului special al Unibank deblocarea conturilor; iar ținând cont de faptul că la acel moment Unibank nu dispunea de mijloace financiare, banii au fost eliberați din contul garanțiilor garantate de stat.
cna - Sputnik Moldova, 1920, 20.12.2021
Societate
Ultima oră: Descinderi de amploare - Sunt vizați angajați ai ASP și brokeri imobiliari
Fapta a fost comisă în condițiile în care informația cu privire la „frauda bancară” era deja cunoscută în aprilie 2015 din raportul Kroll I, în timp ce deblocarea și ridicarea banilor a avut loc în luna mai 2015.
Acțiunile persoanelor juridice și fizice afiliate băncii și organizației criminale prin intermediul cărora a fost efectuat transferul mijloacelor bănești furate sunt investigate într-un dosar separat, rezultând din complexitatea acestuia și volumul de lucru.
Fluxul de știri
0