Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Există sau nu tulpina Omicron în Moldova - ce spune Ala Tocarciuc

© Sputnik / Rodion ProcaAla Tocarciuc
Ala Tocarciuc - Sputnik Moldova, 1920, 19.12.2021
Abonare
Epidemiologul Ala Tocarciuc a vorbit despre tulpina de coronavirus care apare în tot mai multe țări.
CHIȘINĂU, 19 dec – Sputnik. Oficial, noua tulpină de coronavirus Omicron nu exsistă în Moldova, dar asta nu înseamnă că ea chiar nu există în țară. Declarația a fost fîcută în emisie la Radio Sputnik Moldova de către epidemiologul Ala Tocarciuc.

Ce se cunoaște despre tulpina „Omicron”

Ala Tocarciuc a remarcat că se cunoaște foarte puțin despre această variantă a COVID-19, conform datelor preliminare, această tulpină este de trei ori mai infecțioasă decât „delta”, motiv pentru care a devenit dominantă în Marea Britanie. În plus, „omicron” ar provoca doar morbiditate ușoară și moderată, dar există încă multe speculații în această chestiune.
„Nu se știe ce categorii de persoane primesc forma moderată și ușoară: vaccinate, trecute prin boală. Trebuie să așteptăm toate informațiile. Se știe că această tulpină ocolește anticorpii, așa că un procent mare dintre persoanele vaccinate se îmbolnăvesc ”, a adăugat Tocarciuc.

Ce se va întâmpla dacă „Omicron” va apărea în Moldova

După cum a remarcat Tocarciuc, societatea din Moldova iese din valul de infecții cu tulpina „delta”.
"Dar există tulpina Omicron. Faptul că nu a fost găsită încă în Moldova nu înseamnă că nu există. Se poate secvenționa? Există un secvențietor, dar nu se știe dacă există reactiv”, a adăugat expertul.
Ea spune că acum există riscuri de înrăutățire a situației din cauza sărbători lor de iarnă ce se apropie de iarnă, la care se așteaptă aglomerație mare de oameni.
„Dacă cineva din Moldova are „Omicron”, atunci noi, fără să ieșim încă din valul „Delta vom intra în următorul val cu noua tulpină”, a subliniat expertul.
Fluxul de știri
0